Belangrijke rol retailers in landbouwakkoord? 'Het is geen boerenvraagstuk, maar een voedselketenvraagstuk'
- Nieuws
- Belangrijke rol retailers in landbouwakkoord? 'Het is geen boerenvraagstuk, maar een voedselketenvraagstuk'
Landbouwminister Piet Adema is bezig met het opstellen van een nieuw landbouwakkoord, maar nog niet alle betrokken partijen hebben aangegeven deel te willen nemen aan de gesprekken en onderhandelingen. "Dat neem ik hen erg kwalijk", zegt CDA-gedeputeerde in Gelderland Peter Drenth bij WNL Haagse Lobby.
Video niet beschikbaar
Volgens Drenth is het namelijk "geen boerenvraagstuk, maar een voedselketenvraagstuk". En daar blijft het niet alleen bij. "Het gaat over het wonen en leven in het hele landelijke gebied." Het heeft in de ogen van de CDA'er niet alleen betrekking op de boeren, maar ook op industrieterreinen, dorpen of verenigingen.
Retailers
"Alles moet een beetje anders dan dat het ging. Want als wij niks veranderen, dan blijven wij houden wat wij hebben", gaat Drenth verder. Daar zit - zo zegt Drenth zelf - ook gelijk de complexiteit van dit vraagstuk in. Want alle partijen om tafel krijgen is zo makkelijk nog niet. "Het is goed dat hij (Adema, red.) dit nu agendeert en het lef heeft om dit te zeggen."
Hoofdredacteur Nieuwe Oogst Esther de Snoo vindt dat het verdienvermogen van boeren ook moet worden meegenomen in het landbouwakkoord. Daarom worden retailers, naast boerenorganisaties, natuurorganisaties en provincies, ook uitgenodigd om aan tafel te zitten. "Die keten doet aan greenwashing, terwijl de boer daar zeer weinig aan verdient. Dat kan niet zo zijn. Je kan dit niet doen zonder die keten erbij te betrekken."
Wettelijke maatregelen
'Van alle partijen om de boer heen, zoals voerleveranciers, voedselverwerkers, de retail en banken verwacht ik een niet vrijblijvende bijdrage om ervoor te zorgen dat boeren in staat zijn te verduurzamen en zwarte cijfers kunnen schrijven', klinkt een passage uit de brief van van de landbouwminister aan de Tweede Kamer.
Met andere woorden kan dat "terecht leiden tot verplichtingen", zegt Tweede Kamerlid namens de VVD Thom van Campen bij WNL Haagse Lobby. Het zou kunnen betekenen dat de retailsector dan verplicht kan worden deel te nemen aan gesprekken over het landbouwakkoord. Dat is ook in het belang van de boeren. "Wij hebben dit in het coalitieakkoord afgesproken, omdat je ziet dat in de praktijk boeren hun melk of vlees produceren tegen de prijs op de wereldmarkt. Alleen de verduurzaming die zij ook vaak bieden betaalt zich niet uit de in prijs. Wat je dus ziet dat die kosten uiteindelijk worden afgewenteld op de eerste schakel van de voedselketen: de boer."
Dat vindt de coalitie "oneerlijk", stelt Van Campen. "Als je wil dat die sector verduurzaamt, dan hoort daar dus ook bij een eerlijke prijs voor de boer."
Thom van Campen, Esther de Snoo en Peter Drenth (5 december 2022) - WNL Haagse Lobby
Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app
Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.