Politiek
AVROTROS

Jortcast #285: Een populistisch overzichtje

foto: EPA | Robin van Lonkhuijsenfoto: EPA | Robin van Lonkhuijsen
  1. Nieuwschevron right
  2. Jortcast #285: Een populistisch overzichtje

Na al het Thierry-tumult van de afgelopen tijd schetst politiek journalist en doctor-in-spe Leonard Ornstein het lot van populistische partijen. Een gesprek tussen twee politieke junks in Jortcast #285.

#284 - Populistisch overzichtje - De Jortcast

Jort Kelder bespreekt met Ornstein het populisme in de recente politieke geschiedenis. Van Bomhoff en Heinsbroek tot Hans van Mierlo ("ze worden bij D66 heel boos als je dat zegt, maar hij zei al 'ik laat het bestel ontploffen', en dat sprak mensen enorm aan", aldus Ornstein) en de Boerenpartij ("voorzitter, ik krijgt nooit geen beurt"). Wat is het lot van de populist, waarom associƫren we het eerder met rechts dan met links? En waarom klapt een populistische partij uiteindelijk vaak in elkaar?

Wilders

Zo niet de PVV, overigens. In 2004 uit de VVD. Wilders is succesvol, in die zin: hij zit er nog steeds en is vrij stabiel. "Wilders koos er natuurlijk meteen voor om niet over te gaan tot partij. Hij had geen partijstructuur. Hij is een solist", zegt Ornstein. "Ik denk dat dat ook een fout was bij Thierry", gaat Ornstein verder. Want waar Baudet zich wilde omringen met mensen waarmee je in discussie kan, waar mee te debatteren valt, zocht Wilders vanaf het begin volgzame mensen. "Hij (Wilders, red.) wilde die avonturiers er niet bij, die zich wel aangetrokken voelden tot Thierry."
"Overigens heeft Wilders ook eigenlijk niks bereikt, als je er naar kijkt. Bijna niets." Het studie-object van Ornstein is overigens niet de PVV of de FVD, maar de LPF. De Lijst Pim Fortuyn. Ornstein hoopt op een biografie van Fortuyn te promoveren.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie