Miljarden euro's van ontwikkelingshulp naar asielopvang: 'Moeilijk te verteren'
- Nieuws
- Miljarden euro's van ontwikkelingshulp naar asielopvang: 'Moeilijk te verteren'
Het gaat tot aan 2026 in totaal om 3,4 miljard euro dat niet naar ontwikkelinghulp in landen als Afrika, maar naar de asielopvang in ons eigen land gaat. Het kabinet heeft besloten, maar de coalitie is verdeeld, horen we in Dit is de Dag (EO).
Miljarden euro's aan ontwikkelingsgeld naar asielopvang: BN'ers en Kamerleden boos, maar VVD is voor
VVD-Kamerlid Jan Klink ziet wel wat in het plan van het kabinet. "Dit is een grote ingreep, maar dat komt door de toestroom van meer asielzoekers. We hebben internationaal met elkaar afgesproken dat we de kosten van eerstejaars asielopvang onderdeel is van ontwikkelingslanden. En dat hebben we bekrachtigd in het coalitieakkoord."
Toch is coalitiepartij ChristenUnie niet blij met het kabinetsplan. "We hebben in het coalitieakkoord ook afgesproken dat er extra geld naar ontwikkelingssamenwerking zou gaan, naar grondoorzaken, zoals klimaatverandering. En dat zien we nu in het gedrang komen", zegt Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf. "ChristenUnie vindt het eerlijk gezegd moeilijk te verteren."
'Bedoeld voor kinderen in vluchtelingenkampen'
Het gaat in totaal om 40 procent van het totale budget voor ontwikkelingssamenwerking. "Daarmee zouden we in Nederland de grootste ontvanger worden van het eigen ontwikkelingsgeld dat bedoeld is voor kinderen in vluchtelingenkampen waar onderwijs aan gegeven kan worden, voor voedselzekerheidsprojecten op plekken waar nu veel droogte is en waar mensen nog steeds onder de armoedegrens leven", benadrukt Van der Graaf.
"Dat er conflicten zijn in de wereld en dat mensen op de vlucht slaan, is helaas een gegeven", zegt de VVD’er. Hoe dat moet worden opgelost? Klink pleit voor meer geld in de regio en investeren in opvang in eigen land. "Want opvang hier is aanzienlijk duurder dan in het land waar mensen vandaan komen."
'Heel krom'
Toch lijkt het huidige plan waarmee er juist geld uit de regio wordt gehaald ook daarin niet tegemoet te komen. Maar Klink licht toe: "Het is zo dat als je ervoor zorgt dat de instroom minder wordt en er minder asielzoekers naar Nederland komen, dat de kosten daarvan minder worden en je meer geld overhoudt voor andere activiteiten.”
"In de wereld van de heer Klink hoor ik deze redenering wel vaker", reageert Van der Graaf. "Maar het is natuurlijk heel krom. In Nederland hebben we een groot vraagstuk als het gaat om hoe we omgaan met de opvang van vluchtelingen en we moeten zorgen voor structurele oplossingen. We zien nu dat er in noodoplossingen wordt gedacht, waardoor de kosten ook heel hoog zijn."
Dit is de Dag
Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO). Een opiniërend journalistiek radioprogramma met @TijsvandenBrink, @MargjeFikse of @HansvanderSteeg. Maandag tot vrijdag om 18.30 uur op NPO Radio 1.