50Plus wil strengere integriteitscode Eerste Kamer
- Nieuws
- 50Plus wil strengere integriteitscode Eerste Kamer
Martin van Rooijen, de nieuwe fractievoorzitter van 50Plus in de Eerste Kamer, wil een strengere integriteitscode voor de senaat. De nieuwe, strengere regels gaan hem niet ver genoeg. "Het blijft toch een beetje dat we ons eigen vlees keuren." Dat zegt Van Rooijen op de dag van zijn beëdiging in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.
Video niet beschikbaar
De nieuwe regels verplichten senatoren meer helderheid te geven over hun (neven)functies en over de hun betrokkenheid bij het beoordelen van nieuwe wetten. Maar volgens Van Rooijen lost dat het probleem van mogelijke belangenverstrengeling onvoldoende op. "Wat ik vooral zorgelijk vind is dat er te veel bijbanen zijn. De cumulatie van een aantal betaalde functies, waarvan sommige hoogbetaald", zo zei hij in 1 op 1. "Ik denk dat de samenleving van ons verwacht dat we daar nog strenger op worden."
NRC Handelsblad berichtte dinsdag dat de 75 nieuwe Eerste Kamerleden samen 319 (bij)banen hebben.
'Stem tegen pensioenakkoord'
Van Rooijen is sinds vandaag de nieuwe fractievoorzitter van 50Plus in de Eerste Kamer. Tot vorige week zat hij voor die partij nog aan de overkant van het Binnenhof in de Tweede Kamer. Daar hield hij zich onder meer bezig met de pensioenen.
Hij is mordicus tegen het principe-pensioenakkoord waarover kabinet en polder het vorige week eens werden. En hij roept de leden van de FNV dan ook op massaal tegen dit akkoord te stemmen. "Rutte en Koolmees vertellen fabeltjes. Ze zeggen dat kortingen van tafel zijn. Maar huidige situatie is dat dekkingsgraad bij sommige fondsen onder de honderd procent ligt, dus dat er gekort moet worden. Daarom adviseren we de FNV-leden om tegen dit pensioenakkoord te stemmen."
Vanaf woensdag gaan de digitale stembussen van de vakcentrale open voor een raadgevend referendum over het akkoord. De FNV-leden krijgen een code waarmee ze voor of tegen kunnen stemmen. Mocht een ruime meerderheid van de ruim één miljoen leden tegen stemmen, is het akkoord zeer waarschijnlijk alsnog van tafel.
Parlementair onderzoek naar Belastingdienst
Van Rooijen overweegt ook serieus om vanuit de senaat een parlementair onderzoek te starten naar de problemen bij de Belastingdienst. "De situatie bij de Belastingdienst is al een aantal jaren heel zorgelijk. Deze staatssecretaris zit met de gebakken peren. Mijn beeld is dat de Belastingdienst in grote problemen verkeert."
Hij overwoog eerder een motie in de Tweede Kamer, maar diende die bij nader inzien toch niet in. Nu doet hij alsnog een beroep op zijn voormalige collega’s. "Bij de Belastingdienst hangt een bordje op de deur: 'Wegens verbouwing gesloten, maar u kunt wel betalen'. Ik doe een beroep op de Tweede Kamer om een parlementair onderzoek te starten. Dan kan daar een parlementaire enquete op volgen. En als dat niet gebeurt, kan ik dat in de Eerste Kamer ook gaan beginnen."