Politiek
WNL

Ambities zijn er in Den Haag nog steeds, maar 'de realiteitszin lijkt in te dalen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ambities zijn er in Den Haag nog steeds, maar 'de realiteitszin lijkt in te dalen'

Problemen zoals stikstof, de asielcrisis en een aanstaande winter die mogelijk weer voor torenhoge gasprijzen gaat zorgen, doen huidige bewindspersonen beseffen dat de problemen waar Nederland mee te maken heeft 'moeilijk op te lossen zijn'. Dat merkt FD-journalist Martine Wolzak in interviews die politici gaven na het bekendmaken van het regeerprogramma deze week.

“Voor het eerst sinds lange tijd is er een echt zomerreces geweest. Het was heel erg rustig de afgelopen maanden op het Binnenhof. Iedereen leek daarna echt weer uitgerust terug te keren", vertelt Wolzak in WNL In de Kantine. En met hernieuwde energie, leek ook hernieuwde ambitie te zijn geboren om er ‘met elkaar iets van te maken’ – met een kanttekening, merkte Wolzak al snel op. “De realiteitszin lijkt in te dalen bij de huidige bewindspersonen. Heel veel van de problemen waar Nederland mee kampt, zijn niet snel op te lossen en dat heeft niet met onwil van andere partijen te maken."

Asielcrisis

Waar het tijdens de toespraak van premier Schoof en in de dagen daarna vooral over ging was de 'asielcrisis'. Volgens Schoof ervaren mensen een asielcrisis en daarom komt er binnenkort een noodwet die migratiestromen aan banden legt. "We gaan extra controleren aan de grens, we willen een uitzondering van Europese asielregels", zo zei de premier tijdens de presentatie van het regeerprogramma. Bovendien wordt volgende week een officieel verzoek gestuurd naar Brussel voor een zogeheten 'opt-out' uit het asiel- en migratiebeleid van Europa. Met als doel: dat Nederland zich niet hoeft te houden aan EU-regels voor de opvang van asielzoekers.

En hier heeft tafelgast Henri Bontenbal, voorman van het CDA, moeite mee. "De migrant wordt nu aangewezen als zondebok, terwijl een echt debat hierover nog nooit eerder is gevoerd. Neem maatregelen die echt helpen. Controles aan de grens gaan dat niet doen." Wel geeft Bontenbal aan dat de afgelopen jaren dorpen en wijken compleet zijn veranderd. "Mensen voelen zich hierin niet meer gehoord."

Wolzak vult daarop aan: "De discussie is heel erg versmald naar één groep die dit land binnenkomt en dat zijn de asielzoekers. Maar wat te denken van de arbeidsmigranten? Dat is ook een heel grote groep die we hier nodig hebben, maar die bovendien ook overlast kan veroorzaken."

Tweede Kamer

Het kabinet heeft niet afgesproken wanneer de asielcrisis die het wil uitroepen weer voorbij is. Er is bijvoorbeeld niet afgesproken hoeveel de tekorten in de opvang afgenomen moeten zijn om de crisismaatregelen weer te kunnen intrekken. Mogelijk worden daar volgende week afspraken over gemaakt als het kabinet de plannen bespreekt met de Tweede Kamer.

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie