Hoeveel gaat de inflatie nog stijgen?
- Nieuws
- Hoeveel gaat de inflatie nog stijgen?
Experts vrezen dat de inflatie eerst erger wordt, voordat het weer beter wordt. Maar hoe erg wordt het dan precies? En moet de Europese Centrale Bank en ons aanstaande kabinet iets doen tegen die hoge prijsstijgingen? Econoom Bert Colijn vertelt in De Nieuws BV wat ons te wachten staat.
Video niet beschikbaar
Op dit moment is de inflatie op het hoogste niveau in 40 jaar. Experts verwachten dat het nóg hoger gaat worden. Waar dat aan ligt? Hoe streng de winter wordt. “Het ligt eraan of de gasvoorraden nog wat verder aan zullen trekken of dat die ontzettend leeggetrokken zullen worden. Want het is voornamelijk een crisis van energieprijzen die de inflatie zo hoog op hebben gestuwd”, legt Colijn uit. Daar kan volgens de econoom nog een hoop in gebeuren en daar zit de onzekerheid in.
"Het inflatieverhaal is nog niet afgelopen"
Niet alleen de gasprijzen zorgen voor een hoge inflatie. Ook de pandemie heeft ervoor gezorgd dat we voor hetzelfde geld minder kunnen kopen. Fabrieken hebben stilgelegen waardoor de productie van allerlei materialen en producten minder is. Toch zie je dit nog niet terug in de consumentenprijzen.
“De consumentenprijzen stijgen mondjesmaat. Gemiddeld stijgen de prijzen zo’n 5% en dat komt voor de helft door het stijgen van de energieprijzen. Goederenprijzen stijgen momenteel zo’n 2%”, legt Colijn uit. Wel heeft hij gehoord dat bedrijven de prijzen komende maanden tóch op gaan schroeven omdat de kosten ook hoger worden. “Wat dat betreft is het inflatieverhaal nog niet afgelopen”, zegt de econoom.
Veel tekorten
Ook wordt er veel geld bijgedrukt en hebben overheden de economie tijdens de pandemie flink gestimuleerd. Volgens Colijn is dat ook een oorzaak van de stijgende inflatie. “Door de steun van de overheden zijn de inkomens van mensen gestabiliseerd. Hierdoor heeft de economie heel snel weer aan kunnen trekken en konden mensen meer kopen.”
Alleen konden consumenten het geld niet uitgeven aan vakanties en horeca omdat die branches op hun gat lagen door Covid. “Dat had als gevolg dat mensen meer goederen zijn gaan kopen en dat zorgt voor heel veel tekorten die we nu zien”, legt Colijn uit.
Compenseren
Ook de energieprijzen rijzen de pan uit, waardoor er energiearmoede ontstaat. Mensen kunnen hun energierekening niet meer betalen. Bij veel huishoudens wordt de energierekening gecompenseerd, maar hoe zit dat als bijvoorbeeld voedselprijzen omhoogschieten? Volgens Colijn een politieke keuze. “Er wordt veel gecompenseerd en gesteund in deze gekke crisis, maar uiteindelijk is het aan de politiek om daar een afweging voor te maken”, zegt Colijn.
Hij adviseert wel om goed te kijken naar de stijgende voedselprijzen. Is het blijvend en welke huishoudens voelen het in de portemonnee? “Dus doe vooral veel huiswerk, maar uiteindelijk is het een politieke afweging”, geeft de econoom als advies aan de overheid.
Plan Europese Centrale Bank
Later deze week komt de ECB bij elkaar om de effecten van de inflatie te bespreken en te kijken naar eventuele oplossingen. Colijn verwacht dat er wel een plan uitkomt, maar of het een goed plan is? “Zij zien ook dat de economie heel erg snel van die pandemie aan het herstellen is en maken zich ook iets meer zorgen om die inflatie. Het lijkt erop dat ze donderdag met een routekaart komen richting wat minder ruim monetair beleid”, legt Colijn uit.
Hoe de ECB dat doet? “Zij zijn op dit moment heel veel obligaties aan het opkopen. Die kopen ze uit de markt en daarmee komt er geld de economie in. De eerste stap om de inflatie iets te laten zakken, zal zijn dat ze dat af gaan bouwen.”