Jeroen Pauw snapt ophef niet: 'Linkse wolk is niet de werkelijkheid'
- Nieuws
- Jeroen Pauw snapt ophef niet: 'Linkse wolk is niet de werkelijkheid'
Het is traditie bij de aanloop van de verkiezingen: de televisiedebatten. Lijsttrekkers worden tegenover elkaar gezet om hun standpunt te laten horen. BNNVARA kiest er dit jaar voor om links en rechts tegenover elkaar te zetten in Pauw’s Verkiezingsdebat: linksom of rechtsom. Op Twitter werd hier niet zo enthousiast op gereageerd. Jeroen Pauw, die het programma presenteert, snapt deze ophef niet echt, vertelt hij bij Spraakmakers.
Kijk/luister hier Stand.nl terug over 'We moeten stoppen met verkiezingsdebatten'
Video niet beschikbaar
Eén uit velen
Jeroen Pauw zag de reacties voorbijkomen op Twitter na de aankondiging van dit programma en snapt niet waarom iedereen zich hier zo druk om maakt. Zij zijn met hun programma slechts één uit velen, zegt hij.
"Ik denk dan: er zijn zoveel andere programma’s op tv en tientallen uren radio die gaan over de politiek. In dat hele spektakel is één klein plekje van 50 minuten waarin wij dit doen", zegt Pauw. "Wij denken dat wij hiermee een tegenprogramma kunnen maken."
De linkse wolk
In het verkiezingsdebat 'Linksom of Rechtsom' gaan Mark Rutte en Edith Schippers (VVD) van het rechtse blok de confrontatie aan met Attje Kuiken (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) van het linkse blok. Het programma wordt verweten hiermee vol in het frame te stappen dat Rutte en Schippers zelf een aantal weken geleden hebben gelanceerd, namelijk de 'VVD versus de linkse wolk'.
Pauw zegt daarover: "Die linkse wolk is eigenlijk een leuk verkiezingsframe, maar niet de werkelijkheid." Dat zal volgens Pauw vermoedelijk ook uit dit debat naar voren komen. "Want als je ziet hoe vaak en hoeveel ook de VVD noodzaak zal voelen om toch naar links te kijken omdat ze het rechts niet kunnen vinden."
Daarom is de vraag volgens Pauw ook: ga je linksom of ga je rechtsom? "Ga je het kunnen vinden met het linkse blok dat tegenover je staat of moet je het toch gaan zoeken bij een rechts blok?", zegt Pauw.
Waarom twee partijen?
Pauw vertelt dat ze dit al een tijdje wilden. "Wij hadden vooraf al de hoop dat we een debat konden organiseren tussen de twee grote blokken. En het leek er al enige tijd op dat het deze twee blokken zouden zijn."
Pauw vertelt dat hij in het verleden veel debatten heeft gepresenteerd waarbij 6 tot soms wel 8 partijen aan het woord kwamen. "Terwijl de tijd die er wordt gegeven niet langer wordt. Het moet allemaal in 50 minuten."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!