Alledaagse Vragen – Wat was het eerste kaartspel?
- Nieuws
- Alledaagse Vragen – Wat was het eerste kaartspel?
De feestdagen komen eraan, wat betekent dat er weer veel spelletjes gespeeld gaan worden. Tegenwoordig heb je ze in allerlei soorten en vormen, maar het klassieke kaartspel is nog immer populair. Met de kaarten zijn ontelbaar veel spellen te spelen, maar wat was nou eigenlijk het eerste kaartspel? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het.
#119 - Wat is het echte originele kaartspel? (S04) - Alledaagse Vragen
"Ik denk dat je er vanuit mag gaan dat de mensen die het bedacht hebben, de bedoeling hadden om er één spel mee te spelen", vertelt Jef Suykerbuyk, werkzaam bij het spellenlab van de Vives Hogeschool in België. "Niet alleen bij kaartspellen, maar ook bijvoorbeeld bij Mankala merken wij dat het een spel is waarvan veel varianten zijn. Doordat kaartspellen zo breed inzetbaar zijn, kan je eigenlijk heel veel varianten bedenken."
China
Wat het echte originele spel is geweest van een kaartenset, dat weten we niet. "China ligt aan de oorsprong van de kaartspellen. De eerste vermelding van kaartspellen komt uit de zevende eeuw. Hiervan zijn alleen geen fysieke kaarten of overblijfselen gevonden. De spellen die tot nu toe zijn gevonden, dateren uit de twaalfde eeuw."
"De eerste papieren spellen zijn gevonden in China. De papierdrukkerij in China was in die tijd op volle toeren aan het draaien. Dat waren dominokaarten die dan met dobbelstenen gespeeld werden of geldkaarten."
Ontwikkeling
Papierontwikkeling en het kunnen afdrukken of tekenen van plaatjes is een essentieel onderdeel van het kaartspel. De vorm die wij nu kennen is niet Chinees, maar Mammeluks. Dit is een mix van Turks, Kaukasisch, Oost- en Zuidoost Europese volkeren. "Ze hadden vier soorten tekens: bekers, zwaarden, munten en knotsen."
"De harten die wij nu kennen, kan je koppelen aan de bekers. De bekers stellen de geestelijken voor. De schoppen, worden gelinkt aan de zwaarden. Dat staat voor de adelen en militairen. Ruiten en de munten, staan voor de kooplieden. Als laatste heb je de klaver, die eerder de knotsen waren. Dat waren de boeren."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.