Meer aandacht voor emotie in debat kernenergie
- Nieuws
- Meer aandacht voor emotie in debat kernenergie
Kernenergie is en blijft een splijtzwam. En dat komt misschien ook wel doordat betrokken politici en wetenschappers niet zonder ideologie spreken. Iets feitelijks als natuurkunde krijgt dan meteen een kleur en er wordt geshopt in de wetenschap. Toch pleit hoogleraar Sabine Roeser, te gast in de Jortcast, voor meer aandacht voor emoties. "De maatschappelijke aspecten, de emoties van burgers, worden nu genegeerd", zegt zij. Zonde want daar ligt juist de weg naar vooruitgang.
#316 - Meer emotie in het 'rationele' (ahum) kerndebat - De Jortcast
De Jortcast wordt deze week gepresenteerd door dr. Rosanne Hertzberger. Jort Kelder is even bijkomen op zijn tropische waddeneiland. Te gast is professor Sabine Roeser, Hoogleraar Ethiek van de Techniek aan de TU Delft. Zij stelt dat er te weinig ruimte is voor de emoties van de burger in het debat over kernenergie. Er wordt te veel naar cijfers en wetenschap gekeken, terwijl we het bij deze belangrijke onderwerpen juist ook over de morele positie moeten hebben, over de bezwaren en gevoelens van burgers.
Video niet beschikbaar
"Het is tien jaar na de kernramp in Fukushima", constateert Hertzberger. "Tien jaar na Angela Merkel (bondskanselier Duitsland) die de energiewende aankondigt en alle kerncentrales sloot. Mark Rutte heeft recent in een debat notabene Groningen, dat nog nabeeft van de gaswinning, aangewezen als een uitstekende locatie voor een kerncentrale. Het onderwerp kernenergie is en blijft een splijtzwam, ook in de verkiezingen."
Hertzberger constateert dat in het debat over kernenergie ideologie juist een grote rol speelt. “Er wordt een beetje geshopt in de wetenschap om cijfermatige argumenten te vinden die goed bij de emoties en de morele kaders van de politici passen." Zo worden cijfers ingezet als ideologische argumenten.
"Het gaat erom dat je in eerste instantie erkent dat een vraagstuk niet alleen maar een natuurwetenschappelijk vraagstuk is, niet alleen maar een technisch, virologisch of kernfysisch vraagstuk, maar dat het vanwege de impact op de samenleving ook allerlei maatschappelijke aspecten heeft. Dat is een hele simpele stap, maar die wordt heel vaak genegeerd”, zegt professor Roeser.
"Het punt is nu dat we niet opschieten met de energietransitie omdat de technocratische en de populistische oplossingen allebei ook niet werken. Je hebt dus niks te verliezen, ga met elkaar in gesprek en geeft de ruimte aan de zorgen van de burgers want daar zitten echt belangrijke inzichten", zegt Roeser.
"Dus zet ze niet weg, luister naar ze", besluit Hertzberger.
emotie in debat
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.