Klimaatverandering op de Caribische eilanden: 'Het kan nu al de levens van mensen diep raken'
- Nieuws
- Klimaatverandering op de Caribische eilanden: 'Het kan nu al de levens van mensen diep raken'
In Nederland is er veel aandacht voor de klimaatcrisis. Maar hoe zit het eigenlijk met onze Caribische eilanden? In de zevendelige podcast De Vergeten Klimaatcrisis onderzoekt NTR-journalist John Samson wat klimaatverandering voor mensen op de zes eilanden betekent. Hij gaat daar op ontdekking en praat met inwoners en experts.
#1 - Bonaire - Boven en onder water - De Vergeten Klimaatcrisis
'Het raakt vooral de armere mensen'
“Klimaatverandering had tot voor kort niet mijn interesse", vertelt journalist John Samson. "Het is ook niet iets wat leeft op de eilanden; het leeft in de Caribische politiek al helemaal niet. Bij het maken van deze podcast ben ik erachter gekomen hoe klimaatverandering nu al de levens van mensen diep kan raken. En dan vooral de armere mensen." In zeven afleveringen neemt John je mee op reis en gaat langs verschillende eilanden.
Bonaire en Aruba
Op het platte Bonaire is zowel op land als in zee al wat te merken van de gevolgen van de klimaatverandering. In de afgelopen jaren is er ontzettend veel bijgebouwd in de laaggelegen gebieden. Als de zeespiegel gaat stijgen, loopt niet alleen het koraal gevaar, maar ook de bebouwing. Maar je ziet ook dat er veel oplossingen op de eilanden zelf te vinden zijn.
En wat doet de hitte met mensen, kinderen en toeristen op Aruba? En hoe ga je ermee om? Massaal aan de airco lijkt in eerste instantie geen oplossing.
'Ik schaam me soms voor de vervuiling op Curaçao'
Op Curaçao is het onderwerp van gesprek de mindset ten opzichte van milieu en natuur. John: “Ik schaam me soms echt, als vrienden of collega’s vertellen dat ze op ‘mijn’ eiland op vakantie zijn geweest. Ze vertellen hoe prachtig het is en vragen me daarna waarom het eiland zo vervuild is.”
Erosie is een groot probleem op Sint Eustatius. De effecten van klimaatverandering dreigen daar in een versnelling terecht te komen door duizenden geiten. John: “Ze vreten het eiland kaal. Er ontstaan gevaarlijke situaties en de politiek durft maar niet ingrijpen.”
Sint Maarten: verwoest door orkaan Irma
Sint Maarten werd in 2017 verwoest door orkaan Irma. Nog steeds wachten veel ouderen op de reparatie van hun huis. De armen lijden het meest als het gaat om de gevolgen van extreem weer. Op Sint Maarten merk je er als toerist weinig van, maar het leed onder de armen en ouderen is ernstig.
Door klimaatverandering neemt de intensiteit van orkanen toe in de komende tientallen jaren. John gaat met een gepensioneerde mevrouw langs haar verwoeste, onbewoonbare huis en spreekt met de kleindochter die voor haar oma zorgt.
En wat staat Saba, het zogenoemde ‘enige regenwoud van Nederland’ eigenlijk te wachten?
Den Haag
In de laatste aflevering van deze serie heeft John heeft een gesprek met D66-politica Jorien Wuite over de problemen én mogelijke oplossingen voor de problemen waar de eilanden zich voor gesteld zien.
foto: De vergeten klimaatcrisis
De podcast 'De Vergeten Klimaatcrisis' is nu online te beluisteren op het podcastplatform van NPO Radio 1 en in alle grote podcast-apps.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.