Verstilde Verhalen: de wraakmoord op dokter Roelfsema
- Nieuws
- Verstilde Verhalen: de wraakmoord op dokter Roelfsema
[MAX] Chirurg Roelfsema was tijdens de Tweede Wereldoorlog een van de eerste slachtoffers van de zogenoemde Silbertanne-moorden die in opdracht van de Duitse bezettingsautoriteiten plaatsvonden. Per regio werden vanaf 1943 dit soort vergeldingsmoorden gepleegd door Nederlandse SS’ers. Het idee van het moordcommando was dat het verzet te erg groeide, veel NSB’ers werden vermoord. Voor elke moord gepleegd op een pro-Duitser, moesten drie anti-Duitsers worden geëxecuteerd.
Lukrake moorden
Dokter Roelfsema woonde in Meppel en was daar chirurg in het streekziekenhuis, tegenwoordig het Isala Diaconessenhuis. Hij zat niet in het verzet, maar had zijn eed afgelegd dus wie er gewond was, werd door hem geholpen, ook verzetsmensen. Omdat hij een man van aanzien was in de regio kwam zijn naam op een lijst met een dennentakje erachter; de moordlijst waarmee de groepjes SS’ers op pad moesten. Dat gebeurde lukraak, als nummer 1,2 en 3 niet thuis waren, gingen ze naar 4,5 en 6 op de lijst. Wél werd altijd geverifieerd of ze de goede voor zich hadden aan de deur.
Op 29 september 1943 werd Roelfsema thuis opgehaald en onder valse voorwendselen meegenomen in de auto. Langs de weg van Eursinge naar Ruinen werd hij eruit gezet en doodgeschoten. Daar langs de kant van de weg, aan het weiland staat zijn monument. De volgende ochtend werd zijn lijk uit de sloot gehaald. De moord was gepleegd als reactie op aanslagen van verzetsgroepen in Zuidoost- Drenthe.
Enige zoon
In de podcast Verstilde Verhalen vertelt de enige zoon van Roelfsema zijn verhaal. Hij haalt herinneringen op aan de tijd vlak na de oorlog, en legt uit hoe zijn moeder hiermee om is gegaan. Historica Inger Schaap legt in deze aflevering uit hoe de Silbertanne moorden in elkaar zaten, en waarom dokter Roelfsema een van de eerste slachtoffers was.