'De kerk gaat weer groeien'
- Nieuws
- 'De kerk gaat weer groeien'
Nederland seculariseert en leegstaande kerken worden boekwinkels of klimhallen. Toch komt er een moment dat we weer nieuwe kerken nodig hebben, denkt Anton de Wit, hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad. "Die krimp is een golfbeweging van de tijd", zegt hij in De Ongelooflijke Podcast.
#94 - De dunne lijn tussen heiligen en heidendom met Anton de Wit en Stefan Paas - De Ongelooflijke Podcast
De Wit maakt zich niet zo'n zorgen: "Je ziet door de eeuwen altijd perioden van verwereldsing en weer terug aantrekken van religie. Nu maken we onszelf wijs dat we het christendom achter ons hebben gelaten, maar over een paar eeuwen bloeit dat allemaal weer op…" Hij denkt dat het christendom een 'inherente groeidrang' heeft.
Onlangs de secularisatie denkt De Wit dat er eigenlijk maar weinig echte atheïsten zijn in Nederland. "Als mensen denken niks te geloven, geloven ze in alles", zegt hij. "Tiktok-sterren, voetbalhelden en filmiconen krijgen een quasi-goddelijke status", vindt hij. Ook geld of status kan voor mensen een god zijn.
Dat voor veel mensen God niet bestaat, betekent niet dat het slechtere mensen zijn, vindt De Wit. "Ik ken heel veel niet-gelovige, diepzinnige mensen. Het idee 'als God niet bestaat, gaat iedereen er maar op los leven', is onzin. Mij helpt de Bijbel om te zien wat goed en kwaad is, een deugd en een zonde, maar ik zie genoeg mensen die heel deugdelijk leven zonder daar geloof voor nodig te hebben. We zoeken allemaal een weg om zo goed mogelijk te leven."
Heiligenverering
Mensen willen graag mensen aanbidden, denkt De Wit. De Katholieke kerk weet deze neiging te kanaliseren door mensen heilig te verklaren. "We zien dat mensen de neiging hebben om zich van alles wijs te maken, dus hoe kunnen we daar zo goed mogelijk mee omgaan?"
Onlangs was hij in Rome voor de heiligverklaring van Titus Brandsma. Een bijzonder moment, want Nederland heeft niet echt een devotiecultuur, omdat we zo nuchter zijn: "Wij denken toch snel: doe maar normaal. Of iemand zalig is, weet Onze Lieve Heer wel…" Toch vond hij het mooi: "Het is een historische gebeurtenis, dat heeft me geraakt."