Alledaagse Vragen – Waarom sta je altijd in de verkeerde rij?
- Nieuws
- Alledaagse Vragen – Waarom sta je altijd in de verkeerde rij?
In de verkeerde rij staan als je gaat afrekenen is een grote ergernis. Het lijkt vaak of de andere rij veel sneller gaat. Hoe komt het dat we altijd toetrekken naar de verkeerde rij? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.
#101 - Waarom sta je altijd in de verkeerde rij? (S04) - Alledaagse Vragen
"Je let op de dingen die je wel aan het doen bent en je let niet op de dingen die je niet aan het doen bent", begint Patrick Wessels, consument psycholoog. "Wanneer er drie rijen zijn bij de kassa’s en de consument in de meest linker rij gaat staan, dan let de consument op zijn eigen rij. De consument kijkt of deze rij snel gaat of niet. Misschien let deze persoon ook nog op de rij naast zich. Maar van de derde rij heeft deze persoon geen weet. Wanneer de zes rijen zijn dan heeft de consument helemaal geen overzicht van al deze rijen."
"We letten eigenlijk alleen op onszelf en de hele dichte omgeving. We letten niet op het feit dat we misschien wel een keer goed in de rij hebben gestaan. Alleen een slechte ervaring blijft je bij. Daardoor lijkt het alsof we iedere keer in de verkeerde rij staan." Dat we altijd de verkeerde kassa uitkiezen is dus niet waar.
Het brein
De hersenen willen graag gelijk krijgen en doen er alles aan om je te overtuigen van dat gelijk. "Wanneer iemand in de verkeerde rij staat, dan is de stelling naar het brein: ik weet zeker dat ik in de verkeerde rij sta", vervolgt Wessels. "De hersenen gaan deze persoon helpen om gelijk te geven. Dit geeft namelijk een prettig gevoel. Wanneer de rij dan langzaam gaat, gaan de hersenen je eigenlijk bevestigen in wat je al dacht. Hierdoor krijg de consument een negatief gevoel, omdat het vervelend is om in een langzame rij te staan."
Positief gevoel
Het kan voorkomen dat de consument wel in de snelste rij staat. "Het brein kan dan niet bewijzen dat de persoon verkeerd staat", vertelt Wessels. "De hersenen denken dan: ik doe even helemaal niks, want anders moeten we een vertellen dat dit een foute conclusie was. De tip om wel een positief gevoel over te houden aan de goede rij is, om tegen jezelf te zeggen dat je wel in de goede rij bent gaan staan."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.