Podcast
NOS

Podcast De Dag: waar gaat het Giro555-geld heen?

foto: reutersfoto: reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: waar gaat het Giro555-geld heen?

Rondom de Giro555-actie voor slachtoffers van het geweld in het Midden-Oosten is discussie ontstaan. Sommige mensen willen niet doneren als er geld naar Israël gaat, anderen zijn juist bang dat het geld in handen van Hamas of Hezbollah valt.

#1716 - Waar gaat het Giro555-geld heen? - De Dag

De samenwerkende hulporganisaties benadrukken dat het geld dat wordt ingezameld via Giro555 naar slachtoffers van het geweld in het Midden-Oosten gaat, en dus niet naar strijdende partijen. Maar hoe verzeker je dat het geld niet in verkeerde handen valt? Waar gaat het geld naartoe?

In deze podcast vertelt Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire studies aan de Erasmus Universiteit, over de 'checks and balances' die hulporganisaties hanteren. Dat gaat vaak letterlijk met bonnetjes, maar er zijn ook andere methodes om ervoor te zorgen dat met het ingezamelde geld daadwerkelijk noodhulp wordt ingekocht en dat die noodhulp ook daadwerkelijk wordt uitgedeeld. Dit systeem is aangescherpt na kritiek die volgde op de grote Giro555-actie voor slachtoffers van de tsunami in 2004.

Tineke Ceelen is op dit moment voor Stichting Vluchteling in Libanon. Zij zegt dat ze er haar hand voor in het vuur steekt dat het geld goed terechtkomt, en niet bijvoorbeeld bij partijen als Hezbollah of Hamas. "Het geld komt bij ons op de rekening binnen, wij bepalen waar het aan uitgegeven wordt, en dat bepalen we voor elk dubbeltje dat we besteden. Het geld geven we uit via partnerorganisaties waarmee voortdurend contact is en waar ook regelmatig collega's ter plekke gaan praten. Er zitten accountants op, financiële mensen, het wordt allemaal door en door gecontroleerd."

Reageren? Mail dedag@nos.nl

Presentatie en montage: Elisabeth Steinz

Redactie: Anouk Kantelberg en Judith van de Hulsbeek

Podcast De Dag

Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz of Marco Geijtenbeek je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie