Alledaagse Vragen – Ga je beter werken van flexplekken?
- Nieuws
- Alledaagse Vragen – Ga je beter werken van flexplekken?
De klassieke familiefoto op het bureau en het snoep verstopt in de bureaula; dat kom je bijna niet meer tegen in kantoorpanden. Het hebben van een eigen werkplek lijkt grotendeels voorbij te zijn en meer en meer kantoorpanden maken gebruik van flexplekken. Daarom zocht de redactie van Alledaagse Vragen uit: ga je ook beter werken van flexplekken?
#55 - Ga je beter werken van flexplekken? (S04) - Alledaagse Vragen
"Nee, je gaat niet beter werken van flexplekken," concludeert Stefan van der Stigchel, hoogleraar cognitieve psychologie aan de Universiteit Utrecht. Hij definieert beter werken als lange periodes van concentreren zonder afleiding. Maar Van der Stigchel wil het werken met flexplekken niet helemaal in het kwaad daglicht stellen.
Nadelen flexplekken
"Flexplekken worden nu ingericht in een kantoortuinsetting. Een plek waar veel verschillende werkplekken bij elkaar worden gevoegd. Daarvan weten we dat mensen veelvuldig onderbroken worden tijdens hun werk. Deze onderbrekingen leiden tot minder concentratie - wat de oorzaak is van minder productiviteit en ook mentale vermoeidheid. Wetenschappelijke studies wijzen uit dat mensen die in een kantoortuin werken ook vaker en langer ziek zijn."
Voordelen flexplekken
De belangrijkste reden voor het werken met flexplekken is kostenbesparing. "Elke werknemer voorzien van een eigen werkplek en kantoor kost harstikke veel geld. Daarbij werken veel mensen niet elke dag op kantoor. Wat ervoor zorgt dat plekken onbezet zijn wat zonde is voor het gebruik van de ruimte," legt Van der Stigchel uit.
Hij vervolgt: "Ten tweede wordt er gezegd dat het goed is voor de ontwikkeling van de creativiteit en teambuilding. Maar daar is nooit heel veel wetenschappelijk bewijs voor gevonden. Naar mijn mening wordt deze reden als excuus gebruikt voor de primaire reden, kostenbesparing."
Mochten bedrijven toch gebruik willen maken van flexplekken dan adviseert Van der Stigchel om goede afspraken met elkaar te maken over het gebruik van de werkplekken en de ruimtelijke indeling.
Benieuwd naar het hele verhaal? Luister dan de aflevering in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.