Wat als je de traditie van vernoemen binnen de familie niet doorzet?
- Nieuws
- Wat als je de traditie van vernoemen binnen de familie niet doorzet?
[NTR] Het was lang gebruikelijk om vernoemd te worden naar een opa, oma, tante of oom. In sommige families wordt deze traditie vrij strikt nageleefd. En dat kan nog wel eens tot bijzondere situaties leiden. De nieuwe aflevering van de podcast Aangenaam gaat over vernoemingen.
Vernoemd worden dankzij een roze ochtendjas of een contract op een bierviltje? Het kan allemaal! En wat als je niet vernoemt, wat doet dat met de familiebanden? Niet vernoemen kan de familiebanden behoorlijk onder druk zetten.
Mijn oma is drie weken niet op bezoek geweest nadat ik was geboren, omdat ze niet vernoemd was
Jitske is niet vernoemd en dat was wel gebeurd als zij een jongetje was geweest. "Mijn moeder komt uit Friesland en mijn vader uit Groningen. Als ik een jongetje zou zijn geweest, zou ik naar mijn opa vernoemd zijn, Sietse. Maar ja ik was een meisje. Sietske vonden ze niet zo leuk en toen hebben ze toch maar een Friese meisjesnaam gekozen, Jitske."
"Mijn oma had erop gerekend dat ik naar haar vernoemd zou worden, dus die is pisnijdig geweest. Ze is de eerste drie weken nadat ik was geboren niet op bezoek geweest , omdat ik niet vernoemd was."
Hetzelfde heten als je broer
Hoe is het eigenlijk om hetzelfde te heten als je broer, is dat niet ontzettend onhandig? Henk en Henk uit Egmond-Binnen geven het antwoord!
En wat als je vernoemd bent naar je broer die is overleden? In aflevering 5 van Aangenaam hoor je het bijzondere verhaal van Dries, wiens naam niemand durfde uit te spreken.
Aangenaam, de podcast
Gemaakt door Edda Heinsman, eindredactie Ottoline Rijks, eindmontage Olivier Rekers. De psalm is gespeeld door Indrah en Joram op den Kelder. Mocht je tips hebben voor mooie naam-verhalen: edda.heinsman@ntr.nl
Luister hier de podcast.