Podcast

Fascinatie voor horrorbeelden: Baby's die levend geroosterd worden

foto: Screenshot YouTube: Dang Matt Smithfoto: Screenshot YouTube: Dang Matt Smith
  1. Nieuwschevron right
  2. Fascinatie voor horrorbeelden: Baby's die levend geroosterd worden

Wat doe jij als je gruwelijk beelden langs ziet komen op je tijdlijn? Klik je erop of negeer je dit? Hoewel je zou denken dat we nare dingen proberen te vermijden, voelt een groot deel van de mensen verrassend genoeg juist de drang om het bericht aan te klikken. Op social media circuleren ontelbaar veel filmpjes van jongeren die hun reactie op verontrustende beelden vastleggen. Voor sommigen een trauma, anderen een geweldige trend.

#11 - Dus je bent naar traumatische filmpjes gaan kijken: ‘Ik krijg er nu nog steeds rillingen van’ (S02) - Alledaagse Vragen

De populariteit van de 'reactievideo's' is de laatste jaren ontzettend gegroeid op social media. Mensen filmen zichzelf terwijl ze reageren op onder andere de nieuwste videoclipjes. Zowel makers als kijkers raakten verveeld en begonnen de grenzen te verleggen. Duizenden views op video’s van mensen die zichzelf dwingen om te kijken naar een griezelige bos, baby’s die levend geroosterd worden of onthoofdingen. Het NPO Radio 1-collectief Alicante onderzoekt in de nieuwe podcast waar deze fascinatie vandaan komt.

YouTuber Alex Klein krijgt duizenden views op zijn reactievideo's op horrorbeelden. "Het is altijd de vraag wat er gaat gebeuren. Soms zijn er beelden die er echt eng uitzien, maar ik vind het niet traumatisch. Ik probeer vooral te begrijpen wat ik te zien krijg. Ik denk dat het daarom ook zo populair is."

Blootstelling

Volgens Suzanne Oosterwijk (Universiteit van Amsterdam) kiezen mensen er bewust voor om zich bloot te stellen aan nare dingen, zoals dood, geweld of letsel. Maar waarom? "Echt heftige beelden zijn vaak moeilijk te bevatten. Door jezelf bloot te stellen aan het leed van anderen kun je informatie verkrijgen over gevaarlijke situaties en de gevolgen daarvan. Maar dat allemaal in een hele veilige omgeving. Ook zou het kunnen dat mensen een morele verantwoordelijkheid voelen voor het bekijken van het leed van een ander. Zo kunnen ze zich verdiepen in gevoelens van andere mensen of begrijpen wat mensen ergens anders ter wereld meemaken." Volgens Suzanne zou het daarom ook nut kunnen hebben om jezelf bloot te stellen aan negatieve informatie.

In de nieuwe podcast van Alicante ondervindt de redactie zelf hoe het is om naar de video's te kijken. Niet iedereen is namelijk fan. Daarnaast gaan de redacteuren op zoek naar een antwoord op de vraag waarom sommige mensen er bewust naar kijken en anderen juist verder scrollen.

Benieuwd geworden? Luister dan nu naar de nieuwe Alicante podcast in NPO Luister, via de website en app van NPO Radio 1, of in je favoriete podcast-app!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie