Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Wanneer is het chiptekort opgelost?

foto: unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Wanneer is het chiptekort opgelost?

Het chiptekort leidt al maanden tot problemen in verschillende sectoren: van niet leverbare spelcomputers tot de auto-industrie die miljarden misloopt. Wanneer is dit chiptekort opgelost? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#105 - Wanneer is het chiptekort opgelost? (S04) - Alledaagse Vragen

Het is niet de eerste keer in de geschiedenis dat er een chiptekort is. In 1988 was er een gigantische vraag naar chips door de opkomst van de zojuist geïntroduceerde personal computer.

Destijds werd het merendeel van de chips uit Japan gehaald. De micro-elektronica van Japanse makkelijk was van goede kwaliteit en bovendien goedkoper dan de chips die de Verenigde Staten produceerde, een andere grote producent van chips.

In een poging om de Amerikaanse chipindustrie te redden, legde president Reagan Japan economische sancties op. Wilden Japanse bedrijven hun chips in Amerika verkopen, dan moesten ze dat tegen prijzen doen die net zo hoog lagen als chips van Amerikaanse makelij. Het plan was echter een totaal fiasco en in plaats van toe te geven, leverde Japan juist veel minder chips. Het tekort was pas na een jaar opgelost nadat de sancties werden opgeheven en de Japanse fabrieken dag en nacht doorwerken om in de wereldwijde vraag te voorzien.

Corona

Nu is het tekort ontstaan door corona. "Door de coronacrisis ontstond er veel paniek op de markt voor chips. Bedrijven die normaal grote afnemers waren, annuleerden nu hun orders. Door de afgelaste orders was er minder werk in de fabrieken", vertelt Kofi Makinwa, hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft en gespecialiseerd in micro-elektronica.

"De chipfabrikanten vulden deze ruimte op. De focus is veranderd van onder andere chips voor auto’s richting chips voor platte beeldschermen. Met het einde van corona in zicht, kwamen de oude bedrijven weer terug door de toenemende vraag naar micro-elektronica. Hier was in de fabrieken alleen geen ruimte meer voor."

Tijd en geld

Met de terugkerende orders van de afnemers, ontstond er een enorme groei in de vraag naar chips. "Het is niet makkelijk om snel te reageren op de veranderde vraag. De makers konden niet aan de vraag voldoen. Door de complexiteit van chipfabricage duurt dat jaren", zegt Makinwa "Het kost 3 à 4 jaar voordat je een nieuwe chipfabriek hebt gebouwd. Daarnaast kost het veel geld. Een fabriek oprichten kost ongeveer 10 miljard euro."

Volgens Makinwa houdt het chiptekort nog wel even aan: "Het duurt nog 1,5 jaar voordat vraag en aanbod weer een beetje in evenwicht zijn. Dat kan bespoedigd worden doordat de vraag naar elektronica afneemt omdat we in een economische dip zitten."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie