Mega-inflatie door beleid van Rutte - Podcast Ongehoord Nieuwscafé
- Nieuws
- Mega-inflatie door beleid van Rutte - Podcast Ongehoord Nieuwscafé
In de zevende aflevering van het Ongehoord Nieuwscafé maken de economen Wouter Roorda en Robert Valentine korte metten met het misverstand dat de snel stijgende prijzen uit de lucht komen vallen. “Ze zijn het gevolg van doelbewust regeringsbeleid.” Columnist Arthur van Amerongen neemt het slotwoord voor zijn rekening.
Presentatie: Roelof Bouwman en Yernaz Ramautarsing
#7 - Mega-inflatie door beleid van Rutte - Podcast Ongehoord Nieuwscafé - Ongehoord Nieuwscafé
Inflatie rijst de pan uit!
De inflatie bedroeg in januari 6,4 procent, het hoogste niveau in meer dan 40 jaar. Nergens in de eurozone is de geldontwaarding zo hoog als in Nederland. “Als we president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank moeten geloven ligt de oorzaak vooral bij externe factoren, zoals de stijging van de energieprijzen,” zegt Wouter Roorda. “Maar daar kun je wel een paar vraagtekens bij zetten.”
Want de stijging van energieprijzen, benadrukt Roorda, komt door het vastlopen van de door de kabinetten-Rutte op touw gezette energietransitie. Onderdeel daarvan was het sluiten van steenkolencentrales en het stoppen van gasboringen. Het wegvallen van dat aanbod is onvoldoende gecompenseerd door elders energie in te kopen.
Dat effect - stijgende prijzen dankzij een geringer aanbod - is versterkt door de almaar toenemende belastingen op energie. “De inflatie is dus niet uit de lucht komen vallen. Het is het gevolg van doelbewust beleid.”
“Ik zie een blindheid bij beleidsmakers over wat het effect is van de recente uitgavenstijgingen bij de overheid,” zegt Roorda. “In de berekening van het CPB komt de staatsschuld uiteindelijk uit op ruim 90 procent van het bbp. Dat is een groot risico. Men denkt ten onrechte dat men de economie aan een touwtje heeft.”
Beleidsmakers geloven heilig in maakbaarheid
Robert Valentine stipt een historische oorzaak van het inflatiespook aan. “Sinds de ontmanteling van het systeem van Bretton Woods, begin jaren zeventig, is er geen goudstandaard meer en hebben overheden de mogelijkheid om ongebreideld geld bij te drukken. Dát is het grote probleem en dat moet je – als je inflatie echt wilt bestrijden - proberen tegen te gaan.”
Valentine, politiek actief binnen de Libertaire Partij (LP), heeft zijn hoop gevestigd op een internationale tegenbeweging van mensen die vrijheidslievende ideeën omarmen. “Die zie je bij de PVV, bij Forum, bij JA21, maar we hebben natuurlijk ook de Brexit gehad en in Amerika Donald Trump. Het wordt door linkse media met harde hand de kop ingedrukt, maar die beweging is er wel.”
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.