Podcast
AVROTROS

De Onzichtbare Hand: blijven huren of huisje kopen?

foto: Milou Brandfoto: Milou Brand
  1. Nieuwschevron right
  2. De Onzichtbare Hand: blijven huren of huisje kopen?

Je betaalt je wellicht elke maand scheel aan huur voor een klein appartement en dus denk je dat het verstandiger is om je eerste huis te kopen. Maar de woningmarkt zit op slot en dat betekent dat je voor een koophuis nu aardig wat mag neerleggen. Wat te doen? Milou Brand zoekt het voor je uit in De Onzichtbare Hand.

{podcast audio="91767" caption="#2 De huizenmarkt: huren of kopen?" }

De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning is voor het eerst boven de drie ton uitgekomen volgens het CBS en Kadaster. Voor een koopwoning betaal je nu gemiddeld 302.157 euro. En hoewel de gekte op de woningmarkt nu iets aan het afnemen is, volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), houdt de krapte op de woningmarkt aan. Met tot gevolg dat huurders (en kopers) geen kant op kunnen. Wat is wijsheid voor starters? Je blauw betalen aan huur of toch de stap zetten naar een koophuis?

De Onzichtbare Hand

De Onzichtbare Hand is een podcast van het radioprogramma dr Kelder en Co. Presentator Milou Brand bespreekt economische trucs en troeven voor een rijk leven. Met Jort Kelder, journalist Suzanne Streefland en deskundige gasten. In deze aflevering is Sander van der Ploeg te gast.

Spijkerbroek

Je allereerste huis kopen is natuurlijk spannend. "Het is geen spijkerbroek die je koopt", aldus journalist Suzanne Streefland. Voor een gemiddelde starterswoning in Amsterdam betaal je nu 279 duizend euro en in Rotterdam 212 duizend euro. Toch schrikt huizenbezitter Jort Kelder, die in deze podcast de rol van orakel speelt, daar niet zo van. Hij raadt Milou aan, nu ze jong is, gewoon de stap te zetten. "Er kan maar één ding misgaan: dat je je werk kwijtraakt, waardoor je jouw hypotheek en je lasten niet meer kunt betalen.

Op het moment dat mensen geen werk meer hebben en de huizenprijzen onder water komen te staan – dus minder waard is dan de lening – dan heb je een enorm probleem. Zeker in de crisis gold dat voor 20 à 30 procent van de huizen. Nu iets minder denk ik, maar dat is wel waar mensen bang van worden. Je kan altijd je angst je leven laten regeren, maar je wilt ook gewoon leven."

Kosten koper

Je niet door allerlei doemscenario’s laten tegenhouden dus, stelt Jort Kelder. Maar volgens Sander van der Ploeg van Vereniging Eigen Huis zijn er nog meer afwegingen te maken. "Je moet het natuurlijk allereerst kunnen betalen, maar je gaat ook een verplichting aan voor een langere tijd. En dan hebben we het al snel over vijf á tien jaar."

Een hypotheek is één ding, maar je moet ook denken aan de kosten koper. Sander: "Dat zijn de kosten die je betaalt voor hypotheekadvies, wat je aan belasting betaalt voor de aankoop, de rekening van de notaris en eventueel een aankoopmakelaar, voor je verhuizing en je wilt waarschijnlijk ook nog een beetje schilderen, enzovoorts. Daar ben je al vrij snel zo’n 10 a 15 duizend euro aan kwijt.

Dit is dus bovenop de prijs van je huis. Als je binnen twee jaar weer verhuist dan haal je het geld er niet uit. Amsterdam is misschien een uitzondering op die regel, omdat je daar sneller met winst verkoopt. Daarbuiten zou ik het niet doen."

Toekomst

Suzanne: "Stel je bent nu eind twintiger of dertiger dan ga je wellicht de komende vijf jaar aan kinderen beginnen. Dan is het wel fijn om een extra slaapkamer te hebben. Je koopt op de groei."

Sander van der Ploeg was zijn toekomst even vergeten toen hij zijn eerste huis kocht."Ik had een huis in een heel gehorig appartementencomplex van honderd jaar oud gekocht. In het begin vond ik dat fantastisch, want het was bruisend en levendig, maar op een gegeven moment word je er helemaal gek van.

Ik ging fulltime werken en moest er iedere ochtend om half zeven uit dus ging ook vroeg naar bed, maar daar dachten de bovenburen anders over. In het begin vindt je dat niet erg, maar later ga je je daar ongelofelijk aan ergeren."

Het eerste tonnetje van je mammie

Met alle afwegingen in je achterhoofd, komt het natuurlijk ook gewoon neer op geld. Je hebt euro’s nodig om je eerste huis te kunnen kopen. Maar wat kun je betalen? Sander van der Ploeg: "Als je modaal salaris hebt – dan heb je het over zo’n 36 duizend euro per jaar – dan kun je vier keer je jaarsalaris lenen."

Volgens Jort Kelder moet je zoveel mogelijk eigen geld meenemen om je eerste huis te financieren "ik hoop dat je een rijke mammie hebt die het eerste tonnetje geeft belastingvrij. Dat is financieringsstap nummer één."

Ster advertentie
Ster advertentie