Podcast
AVROTROS

De Onzichtbare Hand: moeten we bang zijn voor China?

foto: Milou Brandfoto: Milou Brand
  1. Nieuwschevron right
  2. De Onzichtbare Hand: moeten we bang zijn voor China?

Het land van pekingeend, Mao en de langste muur ter wereld. Maar ook het land van spionage, communisme en een in hoog tempo groeiende economie. Misschien wel de grootste ter wereld, over niet al te lange tijd. In De Onzichtbare Hand zoekt Milou Brand uit hoe het Hemelse Rijk dat flikt en of we op moeten passen voor een economisch dominant China.

{podcast audio="107760" caption="De Onzichtbare Hand #7: moeten we bang zijn voor China?" }

Vergeet Trump, vergeet Poetin. Onthoud Xi Jinping. Geen enkele wereldleider heeft op dit moment meer invloed op jouw toekomst dan deze huidige Chinese leider. Dat laat schrijver en strateeg Ties Dams (26) zien in zijn boek De Nieuwe Keizer. Xi Jinping is de baas van de Communistische Partij in China. Ties: "in China zal elk bedrijf loyaal zijn aan Xi Jinping en aan dus aan de Communistische Partij."

Succes vanwege het communisme

"China heeft een onwaarschijnlijke welvaartssprong gemaakt begin jaren '80. Ze waren eerst één van de armste landen ter wereld en zijn nu voor de helft een hypermodern en extreem rijk land geworden. Heel veel mensen hebben in een hele korte tijd een veel beter leven gekregen. Dat succes wordt toegeschreven aan de Communistische Partij China."

De Onzichtbare Hand

De Onzichtbare Hand is een economie-podcast van het radioprogramma dr Kelder en Co. Voor iedereen die zich wil inwijden in de geheimen van de economische wereld, zonder ingewikkeld gewauwel. Met Milou Brand, Jort Kelder, Suzanne Streefland en gasten. In deze aflevering is strateeg Ties Dams, schrijver van De Nieuwe Keizer te gast.

Private partijen zijn officieel gescheiden van de staat in China, maar in de praktijk werkt dat anders. "Een bedrijf als Huawei wil natuurlijk lekker geld verdienen met telecom-technologie, maar feit is dat in China macht en markt verweven zijn. Je kunt in China alleen zo groot worden als je de partij en staat niet in de weg gaat zitten en veel met ze samenwerkt."

Deze loyaliteit aan de Communistische Partij heeft twee redenen. "Nadat de laatste keizer viel in China viel het land in enorme chaos en geweld. Een burgeroorlog die jarenlang duurde, waardoor Westerse machten misbruik konden maken van de Chinese markt en bevolking: goedkope arbeid, enzovoorts. Daar heeft de Chinees enorm onder geleden."

"China heeft pas weer controle over het eigen land gekregen sinds de Communistische Partij aan de macht kwam in 1949", zegt Ties. Daarnaast weet de Chinees dat de welvaartssprong te danken is aan de Partij.

Made in China 2025

Nu China steeds rijker wordt, begint het de goedkope productie te verliezen aan landen waar de lonen nog lager zijn. Ties: "dat baart aan de ene kant de Chinese overheid zorgen, maar aan de andere kant heeft het daarom bijvoorbeeld de strategie Made in China 2025 gelanceerd.

Dat is het plan om de dominante speler te worden in de tien belangrijkste hoog technologische industrieën van deze eeuw. In ieder geval zien ze het zelf zo."

En de economie van China blijft groeien. Journalist Suzanne Streefland: "het eerste kwartaal van dit jaar kwam de groei uit op 6,4 procent. Ze hebben jarenlang een groei gehad van 10 procent."

Bij deze groeicijfers hoort wel een kanttekening, want deze komen van de Communistische Partij zelf. Er is geen onafhankelijk instituut dat de cijfers berekent.

Ster advertentie
Ster advertentie