Podcast
NOS

Podcast De Dag: oud-commandant: 'Help Afghaanse bewakers'

foto: Hein van Rijckevorselfoto: Hein van Rijckevorsel
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: oud-commandant: 'Help Afghaanse bewakers'

Hein van Rijckevorsel werkte in Afghanistan namens het Nederlandse leger nauw samen met de Afghaanse bewakers die volgens het nieuwe kabinet niet meer in aanmerking komen voor asiel.

#1712 - Oud-commandant: 'Help Afghaanse bewakers' - De Dag

Hein van Rijckevorsel was in 2007 plaatsvervangend commandant op een van de Nederlandse militaire bases in de bergen van Uruzgan. Hij werkte daar nauw samen met lokale Afghaanse bewakers die de Nederlandse kampen hielpen beveiligen. In podcast De Dag vertelt hij wat de Afghaanse bewakers voor het Nederlandse leger betekenden en waarom het volgens hem een verkeerde beslissing is om deze mensen geen asiel te verlenen.

Het nieuwe kabinet zette onlangs plotseling een streep door een regeling die deze bewakers voor hun eigen veiligheid naar Nederland zou helpen halen. In aanloop naar een nieuw debat in de Tweede Kamer over de kwestie heeft Van Rijckevorsel in de podcast een boodschap voor politiek Den Haag.

Voormalig voorzitter van militaire vakbond AFMP Anne-Marie Snels maakt zich sinds 2014 hard voor de veiligheid en toekomst van personeel waarmee militairen hebben samengewerkt in Afghanistan. Ze doet dat ook nog tijdens haar pensioen. Zij vertelt waarom Nederland wat haar betreft een 'ereschuld' heeft.

Reageren? Mail dedag@nos.nl

Presentatie en montage: Elisabeth Steinz

Redactie: IJsbrand Terpstra

Ster advertentie
Ster advertentie