Debat over mogelijke Russische betalingen aan Europese politici: noodzakelijk of voorbarig?
- Nieuws
- Debat over mogelijke Russische betalingen aan Europese politici: noodzakelijk of voorbarig?
In de nieuwste aflevering van Op z’n Kop! gaan Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen in gesprek met historicus en journalist Wierd Duk. De aanleiding voor dit gesprek is het recente debat over mogelijke betalingen van Rusland aan Europese politici. Duk, gespecialiseerd in de geschiedenis van Rusland en de Sovjet-Unie en voormalig correspondent in de Russische Federatie, werpt zijn licht op de kwestie.
'Wilders was verdacht gemaakt'
De Tsjechische premier Petr Fiala heeft onthuld dat Rusland probeert democratische processen in Europa te beïnvloeden. Vervolgens hebben Tsjechische, Duitse en Franse media namen genoemd van Europese politici die van Rusland contant geld zouden hebben gekregen voor pro-Russische standpunten in de oorlog met Oekraïne. Volgens Duk moest Wilders het initiatief nemen voor dit debat, omdat hij verdacht was gemaakt. "Elke nuance die je probeert aan te brengen in die oorlog in Oekraïne, maakt je al verdacht en dan zou je dus wel gekocht zijn."
Nederland is niet genoemd door de Tsjechische regering. Marianne uit haar zorgen, omdat dit betekent dat alle verdere discussies en publicaties over dit onderwerp in talkshows en kranten gebaseerd zijn op roddels. Zwagerman noemt het debat een reden voor de media om vrijuit te spreken, zelfs zonder stevige feitelijke onderbouwing. "Want het debat was al totaal feitenvrij."
Onnodige maatregelen
Naar aanleiding van het debat zijn er maatregelen voorgesteld om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen. Marianne noemt dit onnodig, gezien het gebrek aan concrete bewijzen of dit in Nederland überhaupt aan de orde is geweest. Ze noemt dit een manier om ongemerkt allerlei sleepwetten door te voeren. "We eindigen in een land waar we meer onvrij zijn dan dat Rusland waar we zo voor gewaarschuwd worden, als deze trein maar steeds doordendert."
Duk pleit daarom voor een kritische benadering van dergelijke situaties door de media, in plaats van slechts verslag te doen. Hij geeft aan dat dit te weinig gebeurt, omdat de wil om de rechtspopulisten onderuit te halen veel te groot is. "En de onwil om te accepteren dat Wilders de grootste partij is geworden, die is zo groot dat heel veel media en ook mensen die anderszins betrokken zijn bij het publieke debat, dit ter wille nemen."
Van Velthuysen stelt ook nog de hypothetische vraag: stel het is allemaal waar, hoe groot is die invloed dan?
Op z'n Kop!
Marianne Zwagerman & Rick van Velthuysen zetten elke week de wereld van de luisteraar op zijn kop. Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nu echt? Je hoort het iedere donderdag in een nieuwe aflevering van Op z'n Kop!