Waarom het draagvlak voor vluchtelingen afbrokkelt: 'Het trauma van de Tweede Wereldoorlog is uitgewerkt'
- Nieuws
- Waarom het draagvlak voor vluchtelingen afbrokkelt: 'Het trauma van de Tweede Wereldoorlog is uitgewerkt'
Theoloog Rikko Voorberg ziet dat er anders over vluchtelingen wordt gesproken dan decennia geleden: "Er is een ruk naar rechts geweest", stelt hij in de Ongelooflijke Podcast. "Het lukt ons niet meer als burgers om onze eigen overheid aan hun afspraken te houden."
Meteen luisteren: de Ongelooflijke Podcast met Rikko Voorberg - De Ongelooflijke Podcast
Als Voorberg hulp biedt aan vluchtelingen zegt hij zichzelf te schamen voor de rijkdom en het systeem in Nederland. "Je bent een soort Sinterklaas die dingen uitdeelt aan mensen die het niet nodig horen te hebben, als ze gewoon kregen waar ze recht op hebben. Je bent tegenwoordig al een held als je een poncho geeft."
Hitler
De theoloog kijkt voor oplossingen niet meer naar de politiek, die is 'niet meer te redden', stelt hij: "Het is niet realistisch om te verwachten dat de politiek in de komende twintig jaar weer gewoon vluchtelingen- en mensenrechten gaat respecteren. Ter Apel ligt niet voor niets aan de grens. Het is echt een bewuste keuze: 'Ga er niet heen, het is niet jouw probleem'."
Een verklaring waarom de mensenrechten niet meer worden gewaarborgd ziet Voorberg in het feit dat het moment dat de mensenrechten universeel werden vastgelegd, direct na de Tweede Wereldoorlog, ver achter ons ligt: "Men zocht naar principes die verhalen als die van Hitler zouden begrenzen. Dat werden mensenrechten waar niemand onderuit mocht komen. Het werkte omdat het zo gevuld was met trauma, maar dat trauma lijkt uitgewerkt."
Heilig ontzag
Voorberg leerde dat mensenrechten nergens tegen beschermen, tenzij ze gevuld zijn met een wereldbeeld over wie de mens is: "Als er werkelijk diep, heilig ontzag is voor een mens an sich, dan worden mensenrechten gewaarborgd. En als de politiek niet meer dat heilige ontzag heeft voor álle mensen, dan wordt het moeilijk om dat nog in leven te houden."