Podcast

‘Het gaat niet om ideeën, het gaat erom wie de macht heeft’ - Podcast Ongehoord Nieuwscafé

foto: Ongehoord Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Het gaat niet om ideeën, het gaat erom wie de macht heeft’ - Podcast Ongehoord Nieuwscafé

Journalist Joost Niemöller en historicus en filosoof Sid Lukkassen hebben allebei een reeks boeken en andere publicaties op hun naam staan. Ook genieten ze allebei een rechtse reputatie en schuwen ze de confrontatie niet, zoals dat heet. In de 25ste aflevering van Ongehoord Nieuwscafé zitten ze samen aan de stamtafel. En ontdekken ze dat er behalve overeenkomsten ook veel onderlinge verschillen zijn. ‘Sid is net Spinoza. Die dacht ook dat je vrij kon worden door rationaliteit.’ Zoals gebruikelijk verzorgt Arthur van Amerongen een afsluitende column. Presentatie: Roelof Bouwman en Yernaz Ramautarsing.

#25 - Joost Niemöller en Sid Lukkassen: ‘Het gaat niet om ideeën, het gaat erom wie de macht heeft’ - Ongehoord Nieuwscafé

Uitgesproken

Joost Niemöller (1957) was in de jaren tachtig hoofdredacteur van het ultrahippe maandblad Vinyl en werkte daarna onder meer bij HP/De Tijd en De Groene Amsterdammer. Hij publiceerde zes romans en diverse non-fictieboeken, waaronder De verschrikkelijke Janmaat. Nederland en de Centrumpartij (2015) en Kwaad. Nederlanders over immigranten (2017).

Sid Lukkassen (1987) staat bekend als een van de meest uitgesproken auteurs van zijn generatie. Hij promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen en was raadslid van de VVD en beleidsmedewerker in het Europees Parlement. Zijn nieuwste boek heet Wees afgrondelijk. Emancipatie van de ondeugd.

Intellectueel

Dat afgrondelijke, zo lezen we, “slaat op de diepe aanvaarding dat onze eigenwaarde – en daarmee ieders creatieve kracht, ons vermogen een wereld te scheppen – daadwerkelijk op eigen overtuigingen moet worden gebaseerd.”

“Sid is een intellectueel,” stelt Niemöller vast. “Daar zit zowel mijn sympathie als mijn afkeer. Hij is iemand die leeft van ideeën. Maar volgens mij gaat het in de wereld niet om ideeën. Het gaat om de machtsvraag, dat staat al in de Communist Manifest van Karl Marx. Een geniaal inzicht. Ik vind mezelf trouwens een ouderwetse sociaaldemocraat, ik ben een aanhanger van Willem Drees.”

Bewegingsruimte

“Mijn punt is: hoe je bent, is hoe je in het leven staat,” reageert Lukkassen. “Welke waarden streef je ten diepste na. Op een gegeven moment ben je een soort Maarten Luther en móet je wel zeggen: ‘Ik sta hier, ik kan niet anders, dit is nu eenmaal wie ik ben.’ Dat staat nu overal onder druk, want de bewegingsruimte van het individu wordt steeds kleiner. Dus moet je heel diep in jezelf graven en daar vind je die afgrondelijke kracht. Zo maak je een breekpunt met alle krachten die aan je trekken.”

Niemöller is het er niet mee eens. “Sid is net Spinoza. Die dacht ook dat je vrij kon worden door rationaliteit. Dat is een enorm misverstand. Links is op dat punt veel slimmer. Die hebben een lange mars door de instituties gemaakt. Het is maar een kleine groep, maar zo oefenen ze macht uit: in de politiek, in de media, in de wetenschap. Dat was een zéér geslaagde revolutie.”

Meer podcasts van Ongehoord Nederland?

Elke week scherpe discussies en eerlijke meningen over wat er écht speelt, hoor je in het Ongehoord Nieuwscafé. Zonder censuur en geen blad voor de mond. Het gesprek van de dag uit politiek, media en het land! Luister Het Ongehoord Nieuwscafé via NPO Luister, de website of app van NPO Radio 1 of je favoriete podcastapp.

Een spraakmakende kijk achter de schermen van een snel veranderende wereld door gerenommeerde makers hoor je in Ongehoorde Verhalen. Iedere maand een onthulling van een nieuw ongehoord verhaal. Luister Ongehoorde verhalen via NPO Luister, de NPO Radio 1 website of app, of je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie