Stem hier voor de NTR Podcastprijs 2024
- Nieuws
- Stem hier voor de NTR Podcastprijs 2024
Een kleine veertig jonge makers uit Nederland en België hebben hun werk ingezonden voor de NTR Podcastprijs. Uit alle inzendingen zijn negen bijzondere genomineerden geselecteerd: drie uit Vlaanderen en zes uit Nederland. Vanaf vrijdag 12 juni zijn ze te beluisteren in het podcastkanaal van de NTR Podcastprijs. Zondag 1 september 2024 worden de prijzen uitgereikt.
Verscheidenheid aan onderwerpen
De oogst is dit jaar weer zeer divers, origineel en absoluut de moeite van het luisteren waard. Een greep uit de onderwerpen: de watersnoodramp van '53, het nut van de fruitvlieg, het hebben van een kinderwens of de geschiedenis van Amsterdam door de ogen van een augurk. Van docudrama en soundscape, tot portret en journalistieke documentaire, alle vertelvormen komen voorbij. Dit jaar dingen er ook een aantal miniseries mee naar de prijs én zijn alle genomineerden vrouw.
Wat daarnaast opvalt: er is steeds meer aandacht voor de vorm van een productie. Zo maakten een aantal van de kandidaten een soundscape die het midden houdt tussen spoken word, poëzie, muziek en vertelling. De jury – bestaande uit Maya Schepers, Dieter van Dam, Simone Eleveld, Sofie Verschueren en Carmen Fernald – staat een moeilijke taak te wachten. Ze kiezen een nummer één en een nummer twee. Ook is er dit jaar weer een publieksprijs. Jij kan hieronder stemmen op je favoriet.
Luister hier alle genomineerde inzendingen:
NTR Podcastprijs
Sneakpeak genomineerden
De negen genomineerden zijn:
Lois Senger: Uit de stilte stappen
"Kan ik wel vragen naar zijn overleden vrouw? Hoe informeer ik naar haar burn-out?" Soms willen we er zijn voor een ander, maar houdt ongemak of schroom ons tegen om een vraag te stellen. Kun je het verkeerde doen of zeggen in zo’n situatie? Een driedelige serie over remedies tegen sociaal ongemak.
Katoo de Langhe: Van voor het water
De laatste getuigen van de watersnoodramp van 1953 vertellen over de gebeurtenis, een ervaring die ze hun hele leven hebben meegedragen. Hoe lang duurt een ramp, vraagt Katoo de Langhe zich af.
Charlotte de Beus: De volgende functies zijn tijdelijk uitgeschakeld
Charlotte de Beus is dichter en schrijft graag over datgene wat doorgaat bij stilstand: de gesprekken in stille nachten, de seizoenen in verstilde landschappen, de bewegingen in lichamen die gedwongen zijn stilgevallen. In dit audiogedicht onderzoekt ze de vaak mechanische taal die gehanteerd wordt voor een lichaam in trauma.
Kitty Munnichs en Babet te Winkel: De rouwbiecht
In De rouwbiecht delen jonge mensen hun – vaak lang stilgehouden – ervaringen met rouw. Het zijn monologen van jonge mensen in rouw, verhalen die vaak het daglicht niet mogen zien, maar het waard zijn om gehoord te worden. Zonder interventie van vragen wordt de luisteraar meegenomen in de eerlijke, soms pijnlijke en soms grappige, ontroerende en authentieke verhalen over verlies.
Nikki Koppes: Amsterdam Atlantis
Wat gaat er met Amsterdam gebeuren als de zeespiegel blijft stijgen? Zou het kunnen dat de stad in zee gaat verdwijnen? Nikki Koppes onderzoekt wat het inhoudt om in een bedreigde delta te wonen: zowel technisch (hoe werkt ons watersysteem en is dit nog wel houdbaar?) als emotioneel gezien. Want hoe ga je eigenlijk om met het idee dat jouw thuis wordt bedreigd?
Aminata Soumaré: Lingo
Als zwarte vrouw heeft Aminata Soumaré een zeer moeilijke relatie met het N-woord. Het woord wordt losbandig gebruikt, merkt ze, wat bij haar gevoelens van onbegrip en ongevoeligheid oproept. In deze audiocollage gebruikt zij archiefmateriaal uit de media om haar relatie tot het N-woord te vangen.
Winter de Cock: (Baar)moeder
Vanaf wanneer ben je moeder? Wat houdt moeder zijn precies in en wat offer je ervoor op? Wat gebeurt er met je lichaam als je in verwachting bent? Maar vooral: is de liefde voor een kind een liefde die alles overstijgt?
Christianne Alvarado: Zuur Amsterdam
De auteur van een boek over de geschiedenis van Amsterdams zuur, De zure stad mailde het VPRO-programma OVT en pitchte zijn boek als volgt: "Het is de geschiedenis van Amsterdam, door de ogen van een augurk". Dat wekte de nieuwsgierigheid van de maker, die het verhaal van Amsterdams tafelzuur in audio vertelt, waar een Joodse geschiedenis aan vast blijkt te kleven.
Loes Maassen: Waar kleine beestjes groot in zijn
Welk beest reproduceert snel en is makkelijk te houden? De fruitvlieg! Dit dier is een modelorganisme en wordt al heel lang intensief gebruikt in wetenschappelijk onderzoek. Maar fruitvliegen zijn onbekend en ondergewaardeerd. Een portret van dit bijzondere dier.
Lees hier over de winnaars de NTR Podcastprijs 2023
Dit zijn de winnaars van de NTR Podcastprijs 2023
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.