Freek de Jonge vindt secularisering doorgeslagen: 'We missen het mysterie van het leven'
- Nieuws
- Freek de Jonge vindt secularisering doorgeslagen: 'We missen het mysterie van het leven'
Freek de Jonge wordt gezien als belangrijk onderdeel van de generatie cabaretiers die het gezag van het christendom in Nederland vakkundig afbrak, maar toch vindt hij de ontkerkelijking niet alleen maar een positieve ontwikkeling: "We hebben veel te veel baby’s met het badwater weggespoeld", zegt hij in de Ongelooflijke Podcast.
Luisteren: Hoe Freek de Jonge in een ketel met religie is gevallen - De Ongelooflijke Podcast
Secularisatie zorgt ervoor dat veel mensen ongelukkig zijn, denkt De Jonge. "Voor een hoop mensen is het niet goed. Als je de cijfers ziet van hoeveel mensen afhankelijk zijn van pillen, dan is dat schrikbarend. Dan denk ik terug aan de goeie ouwe tijd dat de pastor langs ging bij de mensen, gratis en voor niets…"
Religie zorgde voor saamhorigheid onder 'gewone mensen' en een goeie vervanger is er (nog) niet, vindt hij. "Ook kunst kan religie niet vervangen, want er is geen leven en dood mee gemoeid en er komt geen geweten aan te pas."
We missen 'het mysterie van het leven', vindt hij. Religie probeert woorden te geven aan zaken die je niet begrijpt. "Het probeert invoelbaar te maken wat niet te begrijpen is. Waar is zonder religie de noodzaak om daarover te spreken?" vraagt hij zich af. "Er is nu een algemene instelling dat het nooit te moeilijk mag zijn. We moeten alleen maar genieten."
Ketel met religie
De Jonge is momenteel bezig met een boek over zijn grootvader, die dominee werd nadat hij een 'roeping' kreeg in een weiland op het Zeeuwse eiland Duiveland. In navolging van hem werd ook Freek’s vader dominee. Hiermee is Freek eigenlijk in 'een ketel met religie gevallen', lacht hij: "Ik zit met een stekker in de inspiratie." Zelf werd hij cabaretier. Dat lijkt er eigenlijk best op, vindt hij: "Van mijn grootvader naar mij is een volstrekt rechte lijn", vertelt hij.
Hij ziet zichzelf soms ook als een evangelist, van zijn eigen evangelie: "Ga het 'ik' te lijf. Probeer het af te breken. Je moet jezelf niet te belangrijk maken ten opzichte van anderen, vindt hij. "Ben je ook nog in staat wat te geven en er te zijn voor de ander?", besluit De Jonge zijn pleidooi voor meer naastenliefde.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.