'Maarten Biesheuvel is koddige dominee'
- Nieuws
- 'Maarten Biesheuvel is koddige dominee'
[VPRO] "Maarten Biesheuvel is eigenlijk een koddige dominee die zijn fantasie de vrije loop laat." Biesheuvel-biograaf Erik de Bruin geeft telkens een kleurrijke aftrap in elke aflevering van de podcast met verhalen van Biesheuvel.
Maarten Biesheuvel is afgelopen maand 80 geworden. De kleurrijke schrijver met het nasale stemgeluid is met name bekend geworden door zijn buitenissige verhalen. “Hij zet zichzelf graag voor schut in zijn eigen verhalen. Biesheuvel is altijd een beetje slapstick met tragiek. Er zit ook troost in.”
"Toen Maarten jong was wilde hij dominee worden, want hij had de gave van het woord en hij groeide op een in gereformeerd milieu", aldus De Bruin, die werkt aan een biografie over de schrijver.
Over de stijl van Biesheuvel zegt hij: "Maarten schrijft onbevangen en hij heeft ook onbevangen lezing nodig. Dit is een podcast om een sigaar bij te roken." Het roken van sigaren is onlosmakelijk verbonden met Biesheuvel.
Gewapend beton om zijn ziel
Voor Erik de Bruin is Biesheuvel een schrijver die met kop en schouders uitsteekt boven romanciers in de literaire wereld. “Ik heb weinig helden, Biesheuvel is echt een held voor mij. Hij heeft zijn hele leven geworsteld met zijn manische depressiviteit, die hij zijn romantische inborst noemt. Zijn oeuvre is gewapend beton om zijn ziel heen. Dat vind ik bewonderenswaardig. Door middel van de verbeelding weet hij zichzelf overeind te houden.”
Zinmaker
Biesheuvel brengt vaak zijn christelijke jeugd ter sprake, zonder het belachelijk te maken op een wijze zoals Maarten ’t Hart of Jan Wolkers dat doet
Spreken in tongen is een spiegelverhaal van de wijze waarop Maarten zich losmaakte van de kerk en het geloof, stelt Erik de Bruin. "Zijn vrouw Eva komt uit een atheïstisch milieu. Hij raakte op 19-jarige leeftijd op slag verliefd op Eva. Via haar kwam hij erachter dat mensen die niet geloofden ook hele deugdelijk mensen kunnen zijn. En mede daardoor viel hij van zijn geloof. Zo verloor hij ook zijn ambitie om dominee te worden."
"Geloof veronderstelt een zingever. Als schrijver is Biesheuvel een zinmaker. Misschien is dat de kern van zijn schrijverschap."