Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Kun je een regenbui laten stoppen?

foto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Kun je een regenbui laten stoppen?

Het weer is iets waar we ons elke dag mee bezig houden. Schijnt de zon als we naar buiten gaan of moeten we een regenpak aan? Veel activiteiten zijn afhankelijk van het weer. Soms willen we graag wat invloed kunnen uitoefenen op de weersomstandigheden. Maar is het mogelijk om een regenbui te laten stoppen? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#73 - Kun je een regenbui laten stoppen? (S04) - Alledaagse Vragen

"Nee, je kan de regen niet laten stoppen. Je kan wel proberen om de regenbui eerder te laten vallen. Waardoor het droog blijft op de plek waar je het droog wilt hebben," vertelt Helga van Leur, meteoroloog.

Techniek

Van Leur vervolgt: "Als je een regenbui wil laten opwekken dan zou je in de lucht condensatiekernen moeten stoppen. Er zit heel veel waterdamp in de lucht. Die waterdamp wordt uiteindelijk een waterdruppeltje. Dat gaat makkelijker als het zich kan afzetten op een condensatiekern. Dit wordt in de lucht gespoten met vliegtuigen, ook wel cloud seeding genoemd. Daarmee zal je, als er voldoende waterdamp in de lucht is, een regenbui kunnen laten veroorzaken. Dan is de regen stroomafwaarts al gevallen. Dit is de techniek om droog weer te veroorzaken." Het weer doelbewust manipuleren noemen we weather modification.

Oorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er door de Amerikanen en de Russen al geëxperimenteerd met weather modification. “Als je regen kan versnellen, kun je een enorme modderboel veroorzaken. Waardoor het lastiger wordt voor oorlogstroepen aan de grond om zich te kunnen verplaatsen,” zegt Van Leur.

Ook vandaag de dag werken bepaalde landen aan deze technologie, zoals de Verenigde Arabische Emiraten. Israël is daarentegen gestopt met de proeven. Iran beweerde onlangs wel dat dat Israël hun regenbuien had afpakt.

Fruitboeren

Naast landen proberen ook particulieren invloed op het weer te hebben. Een aantal fruitboeren uit Zeeland gebruikt een speciale techniek om hevige hagelbuien te stoppen. Hagelstenen kunnen namelijk het fragile fruit beschadigen. “Daar hebben ze hagelkanonnen voor bedacht. Het idee is dat je aan de grond een soort schokgolf teweeg brengt, een knal, waardoor het inzaaien van de hagelsteentjes wordt voorkomen. Helaas is de werking hiervan niet wetenschappelijk aangetoond,” stelt Van Leur. Deze knal heeft een aantal jaar gelden voor veel discussie gezorgd. De omwonenden klaagden over de geluidsoverlast van de harde knal. Maar de Raadvan State heeft beslist dat de telers hun hagelkanon toch mochten behouden.

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister dan de aflevering in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website.

Ster advertentie
Ster advertentie