Podcast
AVROTROS

Profiteren kun je leren

foto: Onderhandelen met je werkgeverfoto: Onderhandelen met je werkgever
  1. Nieuwschevron right
  2. Profiteren kun je leren

De arbeidsmarkt is zo krap als je broek van tien jaar en 30 kilo geleden. Bedrijven zitten te springen om mensen en daar kan jij als werknemer van profiteren. In economie-podcast De Onzichtbare Hand hoor je wat je kan eisen en hoe je dat doet.

{podcast audio="83586" caption="De Onzichtbare Hand #1: Hoe onderhandel je met je baas?" }

De Onzichtbare Hand

De Onzichtbare Hand is een nieuwe podcast van het radioprogramma dr Kelder en Co. Presentator Milou Brand bespreekt economische trucs en troeven voor een rijk leven met Jort Kelder, journalist Suzanne Streefland en deskundige gasten. In de eerste aflevering is RTLZ-journalist Sam Trompert te gast.

Er zijn nu 277.000 vacatures, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De krapte op de arbeidsmarkt blijft maar toenemen, en dat geldt voor bijna elke bedrijfstak. Tegelijkertijd is de werkloosheid het afgelopen kwartaal gedaald naar 3,4 procent. Terwijl werknemers dus schaars zijn zitten bedrijven te springen om mensen. Resultaat: sollicitanten en werknemers eisen kunnen stellen. Voor hen is er immers genoeg keus. De arbeider is gewild en dat mag de baas rustig weten.

Quote

Ik kreeg een Maserati van de zaak

Jort Kelder

Een hoger salaris, permanent thuis werken, een lease auto: de kans is groot dat er voor jou ook meer in zit. Echter, voor niets gaat de zon op. Je moet het er wel zelf uit weten te halen. Onderhandelen dus! Maar hoe doe je dat? Hier alvast vijf tips hoe je, bijvoorbeeld, een hoger salaris kan eisen.

Tip 1: Vergelijkend warenonderzoek

Stel je gaat van start bij een bedrijf of organisatie. Dan is het handig om voorbereidend werk te doen. Verdiep je in de sector waar je gaat werken: Wat zijn normale voorwaarden? En het klinkt heel logisch, maar veel mensen durven eigenlijk niet goed te vragen aan hun netwerk wat ze verdienen. Doe dat wel, want door deze vergelijking weet je of je een reëel bedrag op tafel legt. RTLZ-journalist Sam Trompert: "Vraag aan een toekomstige collega die je kent wat diegene verdient."

Tip 2: Een troefkaart in handen hebben

Je moet natuurlijk altijd hoger inzetten dan het bedrag dat je daadwerkelijk op je salarisstrook wilt zien, want onderhandelen is een spel. "Bepaal voor jezelf een ondergrens. Weet wat je minimaal wilt verdienen en als dat echt niet kan dan al bedenken of er wellicht secundaire voorwaarden zijn die voor jou belangrijk zijn. Dus dat je bijvoorbeeld zegt: 'Ik wil elk jaar op sabbatical kunnen en dan ga ik wel akkoord met dat iets mindere salaris.' Dat is dus een troefkaart in je handen hebben", aldus Suzanne Streefland.

Tip 3: Houd bij wat je kwaliteiten zijn

Als je net begint, weet je misschien nog niet waar je echt goed in bent. Daarna bouw je ervaring op en weet je steeds beter waar je kwaliteiten liggen. Gebruik dat ook bij de onderhandelingen. "Je moet gedurende het hele jaar bijhouden waar je expertise ligt. Niet alleen bij een beoordelings- of functioneringsgesprek", zegt Trompert. Op het moment dan een gesprek kun je dan aantonen welke stappen jij het afgelopen jaar hebt gemaakt en waar dan in jouw ogen een hoger salaris tegenover moet staan.

Tip 4: Oefening baart kunst

In een onderhandelingsgesprek moet je niet alleen aan jezelf denken. Je moet ook weten wat een gesprekspartner terug gaat zeggen. Oefen dat van tevoren in de spiegel, zodat je niet met je mond vol tanden staat in een gesprek. Veel mensen oefenen alleen hun eigen verhaal en denken bijvoorbeeld: 'Ik ga sowieso zeggen dat ik 3 duizend euro wil hebben', maar ze vergeten dan er een gesprekspartner tegenover hun zit. Suzanne Streefland: "Zie ook in wat het belang is van je werkgever. Niet alleen maar in 'ik' denken, maar ook zien wat de werkgever wilt. Dan kom je er samen veel beter uit."

Tip 5: Realiseer je dat er nu een krappe arbeidsmarkt is

Veel bedrijven en organisaties zijn nu opzoek naar personeel of willen jou niet kwijt. Trompert: "realiseer je dat er nu een krappe arbeidsmarkt is. Als een werkgever totaal niet meegaat met jouw eisen dan komt er een moment dat je zegt: 'ik ga weg.' Dan moet er iemand anders gezocht worden en die is er misschien wel helemaal niet. Bovendien, moet een nieuw iemand ingewerkt worden. Dat kost allemaal geld. De kosten dat het met zich meebrengt om jou te vervangen, kan zo maar in de duizenden euro’s lopen op jaarbasis en dat is misschien wel veel meer dan de opslag die je uiteindelijk wilt."

Bonus

En dan nog een bonus-tip van meester-onderhandelaar Jort Kelder (die als hoofdredacteur van Quote een Maserati wist los te peuteren): "je moet bescheiden zijn als je binnenkomt. Dan heel erg je best doen en als je dan blijkt goed te zijn en jezelf bewezen hebt, dan heb je ook het recht om je mond open te trekken." Wil je beter worden in onderhandelen? Luister dan naar de podcast De Onzichtbare Hand met presentator Milou Brand.

Ster advertentie
Ster advertentie