Opinie & Commentaar
EO

Hoe Forum voor Democratie de journalistiek ondermijnt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Forum voor Democratie de journalistiek ondermijnt

"We worden ondermijnd door onze journalisten", dat stelde Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet in zijn overwinningsspeech. Je kan het beter omdraaien: Forum voor Democratie ondermijnt de journalistiek.

Het is in rechtse kringen bon ton om te klagen over de 'main stream media'. Maar waar Thierry Baudet ooit in academisch Nederland moeilijk voet aan de grond kreeg om zijn brood te verdienen, boden media hem een thuis en een podium.

Zo is hij columnist geweest voor NRC Handelsblad, lid van het filosofisch elftal van dagblad Trouw, redactie-adviseur van het tv-programma Buitenhof, en jarenlang deel van de commentatoren-poule van het NPO Radio 1 programma Dit is de Dag. Die poule gaat van links tot rechts, en Baudet mocht de rechterflank afdekken bij de nu door hem zo verfoeide publieke omroep.

'De media'

In linkse kringen wordt 'de media' verweten dat ze Baudet een podium hebben gegeven en dus groot hebben gemaakt. Wat ze daar blijkbaar niet beseffen, is dat Forum voor Democratie juist vooral media afhoudt. Nu Thierry Baudet een politicus is met een groeiende achterban, verkoopt zijn partij regelmatig ‘nee’ als er om een interview wordt gevraagd.

Zijn eigen oude Buitenhof, wat een lang gepland debat tussen Jesse Klaver en Thierry Baudet afgelopen zondag annuleerde omdat het al teveel gedaan was, nodigde hem wel uit voor een solo-interview. Het antwoord was 'nee'.

Afzeggingen

Thierry Baudet zou ook afgelopen dinsdag in Pauw & Jinek De Verkiezingen te gast zijn, een dag na de controverse rond de reactie van zijn campagne op de schietpartij in Utrecht. Team Baudet zegde af, vlak voor de uitzending. Tot groot verdriet van GroenLinks-leider Jesse Klaver, die maar wat graag in discussie wilde over Forums uitspraken over Utrecht. Het is er niet van gekomen.

Uiteraard heeft ook Dit is de Dag het één en ander geprobeerd om Baudet in zijn hoedanigheid als politiek leider eens - uitgebreid - in een studio voor een microfoon te krijgen. En we zijn echt niet het enige programma. Maar het antwoord is uiteindelijk altijd 'nee'.

Angst

En de reden? Angst. Het is voor politieke partijen een risico om uitgebreid bevraagd te worden in een journalistiek programma. En hoe langer het duurt, hoe meer uitglijers er potentieel gemaakt kunnen worden.

Het is geloof ik niet per se onwil van Thierry Baudet zelf, maar net zoals bij de ‘kartel’-partijen loopt ook hij aan de leiband van de afdeling voorlichting: "Hij zegt wel eens domme dingen. Heb je de peilingen gezien? Ik denk niet dat ik die op het spel ga zetten door een half uur bij jou te zitten".

Inhoudelijke leegte

En de macht van de landelijke mediastrategen reikt tot in de provincie. Diverse lokale lijsttrekkers namens Forum voor Democratie voor de Provinciale Staten zijn benaderd door media, maar vertikten die in de campagne te woord te staan. Ook lieten ze verstek gaan bij debatten georganiseerd door de lokale omroep.

En ook de lokale FvD-kandidaten die door Dit is de Dag benaderd zijn, doken, hingen de telefoon op of verwezen naar de landelijke voorlichting. Met het Oog op Morgen was gisteren blijkbaar hetzelfde lot beschoren: geen van de gekozen lokale FvD-kandidaten die benaderd werden, wilde komen voor een interview of 'kon niet'.

Alles om risico’s te mijden. Of om de inhoudelijke leegte te verhullen. Uiteindelijk heeft een partij als Forum voor Democratie de traditionele media ook niet altijd per se nodig. Ze hebben hun eigen kanalen en eigen (social) media. En het zal hun kiezers worst wezen hoe ze met de pers omgaan. De FvD-kiezer wil vooral geen klimaat-rekening, geen migratie en geen bemoeienis van de EU. En de pers en haar controlerende functie kan op het dak zitten.

Je kan dat slim noemen. Of laf.

Bertine Moenaff is politiek redacteur en samensteller voor Dit is de Dag.

Ster advertentie
Ster advertentie