Waarom zijn 'we' niet voor Marokko?
- Nieuws
- Waarom zijn 'we' niet voor Marokko?
Het elftal van België kan op het WK voetbal rekenen op de meeste sympathie van de Nederlandse voetbalsupporters volgens een peiling van de NOS. Dertig procent was voor België, 18 procent voor Duitsland en vier procent voor Marokko. En dat terwijl diverse BN’ers en oud Oranje helden toch opgeroepen hebben om Marokko nu te steunen. Hoe kan dat?
Voor wie moeten we juichen? Marokko of Belgie?
"Het zou bijna onnationalistisch zijn om niet voor Marokko te zijn. Het is het team met de meeste Nederlandse spelers. Als Nederlander ben je voor Marokko." Zo stellig was BNNVARA presentator Sahil Amar Aissa in Dit is de Dag in een uitgebreid item over voor wie 'we' nou moeten/kunnen zijn dit WK. Hij werd bijgevallen door de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch: "Je kan maar voor één land zijn op dit WK. Het Marokkaanse team heeft zes (hij bedoelt vijf…) jongens die geboren en getogen in Nederland zijn. In de kern zijn het Nederlanders. Ze zijn hier gevormd en grootgebracht. Ze spelen voor Marokko maar zijn producten van Nederland en daarmee goede ambassadeurs. Ze laten zien dat ze kansen pakken. Daar kan je alleen maar trots op zijn."
Integratie
Toch was er eerder discussie over het feit dat die Nederlandse spelers met Marokkaanse wortels niet voor Oranje kozen. Wat zegt dat over de integratie, vroeg presentator Tijs van den Brink? Ahmed Marcouch antwoordde: “Integratie is het beste uit jezelf halen en kansen pakken. Je moet het niet zo politiseren. Dit is niet kiezen voor Marokko, dit is kiezen voor voetbal. De kans om op dit niveau mee te doen, krijgen ze van Marokko, en misschien niet van Nederland.”
Ook Sahil Amar Aissa vond het geen kwestie en zag juist een kans voor integratie van de andere kant: “Het Marokkaanse elftal met Nederlanders zorgt voor verbroedering. Nederlanders kunnen nu ook verbroederen met de Marokkanen. Dit debat wordt zo opgeblazen. Het blijft uiteindelijk toch een spel van 22 gastjes die een bal in een net moeten trappen.”
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
België
Toch kiezen de meeste Nederlanders dus voor België als favoriet, en niet Marokko. Volgens NRC hoofdredacteur Peter Vandermeersch de enige juiste keus: “Het is ook maar door een dom geschiedkundig iets dat Nederland en België gescheiden zijn.” D66 Tweede Kamerlid en Nederbelg Steven Van Weyenberg vindt dat er veel te zeggen is voor onze zuiderburen: “België heeft nu een gouden generatie die de kans heeft om geschiedenis te schrijven. En veel Belgische spelers zijn groot geworden in Nederlandse clubs.”
Maar in team Marokko zitten spelers met een Nederlands paspoort. Die ook geboren Nederlanders zijn. Maar worden ze misschien toch niet zo gezien? En wel als ‘verraders’?
Identiteit
Vele jaren geleden deed ik als student sociale psychologie - tijdens een EK - onderzoek naar de verschillende identiteiten die je als persoon met een biculturele achtergrond kan hebben. Die kunnen naast elkaar bestaan. Een deel van de jongeren met een Marokkaanse achtergrond voelde zich niet per se Nederlands. En dat wordt ook deels vanuit huis meegegeven. “Ik ben niet Nederlands”, zei een meisje bijvoorbeeld, “want ik mag niet zomaar een vriendje hebben.”
Iets wat ik zelf wel herkende van mijn familie in Indonesië, waar mijn nichtje ook in het geniep een vriendje had. De generatie van mijn oma, die toch Nederlands bloed had, voelde zich in Nederland ook niet echt Nederlands. Als ik als tiener ‘te Nederlands’ werd genoemd was dat geen compliment. (Ik denk brutaal ofzo).
Ik had in 1998 als bakvis van 15 een poster van het Nederlands elftal op mijn slaapkamer hangen. Mijn Indische oom vond dat maar raar en maakte er een grap over. Ik begreep het probleem niet. Ik was verliefd op Philip Cocu, voelde me heel erg oranje en verlangde hevig naar de eindzege voor dit elftal. Dat is niet gebeurd.
Underdog
Bij het ouder worden ben ik de interesse in voetbal een beetje verloren. Ik volgde het sowieso ook alleen maar op EK’s en WK’s. In 2002, dat andere WK waar ‘we’ niet bij waren vond ik het nog leuk om voor Zuid-Korea te zijn, ook vanwege coach Guus Hiddink. En de underdog positie trok me aan.
Over het WK van dit 2018 had ik nog niet nagedacht. Ik moet zeggen dat het enthousiasme van de bekende Nederlanders voor Marokko wel hartverwarmend aanstekelijk werkt. En als de meeste gewone Nederlanders voor België zijn, wil ik misschien wel weer voor de underdog zijn van deze tweestrijd.
Yalla!
Bertine Moenaff is samensteller en politiek redacteur van Dit is de Dag. Kijk de hele discussie met Ahmed Marcouch, Sahil Amar Aissa, Steven Van Weyenberg en Peter Vandermeersch hier terug.
Video niet beschikbaar