Opinie & Commentaar
AVROTROS

Flappie & doping

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Flappie & doping

Het is een geruststellend idee dat de minister van Financiën in zijn eentje de professionele voetbalwereld op de been houdt. Namens ons allen toch. Gisteren las ik het min of meer juichende bericht dat geen enkele BVO op omkieperen staat en ze allen dus zeker de kerst zullen halen en we dus ook geen Flappie-scenario zullen meemaken.

Ik las ook ergens dat SC Heerenveen deze week 10 medewerkers moest ontslaan. Het snoeien bij BVO’s die in problemen zijn, begint altijd in de kleine kantoortjes, ver van de kleedkamer en bestuurskamer, bij de werkers zonder kicksen aan de voeten. Dat iedereen nog bestaat, is me eigenlijk een raadsel. Zo’n wanorde-organisatie als ADO Den Haag zou je toch vrij snel op het Waterlooplein van Amsterdam terug moeten vinden, maar neen, ondanks al het prutswerk, binnen en buiten het veld, bestaan de Hagenezen nog.

Anoniem

Gedachtig de slidings van Aadje Mansveld is dat ook eigenlijk wel een geruststellende gedachte, om maar de zwijgen van de rushes van Theo van der Burgh. Ik dwaal af, maar herinneringen aan 'goede tijden' zijn soms als een warm bad. Heb ik ook herinneringen aan het wielerseizoen 2011. Een merkwaardige koerswending in dit verhaaltje? Ja. In dat jaar, 2011, was er een bekende Nederlandse wielrenner die gepakt had en gepakt was op dat pakken.

De renner in kwestie verzocht de KNWU dat bericht niet naar buiten te brengen en zulks geschiedde. De renner werd bij een out-of-competition-controle positief bevonden op rhEPO. De renner in kwestie zette, toen hij daarover ingelicht werd, direct een streep onder zijn loopbaan. Het opmerkelijke, maar misschien moet ik hier wel stellen: het sociale aspect van dat niet naar buiten komen met de naam van de renner, is opmerkelijk. De bron van het bericht, WielerFlits, waar sinds enige tijd de goed ingevoerde ex-Telegraaf-journalist Raymond Kerkhoffs aan het werk is, stelt dat het aan de instanties in Nederland of aan de renner zelf is uit dit kastje te komen. De renner heeft de positieve test wel bevestigd.

Hierbij zou ik het kunnen laten, als het niet zo opvallend was dat de toenmalige KNWU-voorzitter Huib Kloosterhuis aan de betreffende renner beloofde het nieuws over de positieve test buiten het nieuws te houden. Het bericht van WielerFlits sprak van "familieomstandigheden", die ter tafel waren gekomen toen Kloosterhuis (inmiddels overleden) de renner sprak.

Geen commentaar

De huidige directeur van de KNWU, Thorwald Veneberg zegt nu van die afspraak op de hoogte te zijn. Ik las ook ergens dat de uit zijn functie vertrekkende KNWU-voorzitter, Marcel Wintels, geen commentaar wilde geven. De brave man die zich nog weleens als een Bambi in een ganzenvijver gedroeg, zal daar zijn redenen voor hebben en is waarschijnlijk ook wel blij dat hij deze stal niet nog eens hoeft schoon te vegen.

Waarschijnlijk ten overvloede schrijf ik het nog maar eens op: in de wielersport wordt al sinds meer dan een eeuw door sommigen op sommige momenten naar versterkende middelen gegrepen. Dat is moreel verwerpelijk, er staan straffen op, maar ze komen altijd en overal weer voor en terug. De macht van de gewoonte.

Dit is een ijzeren wet die niet te bewijzen valt, maar ik durf het best op te schrijven en wil dan helemaal geen brave borst zijn: een geheel schoon peloton bestaat niet. Daar hoeven we niet verbaasd over te zijn, het is een feit, waar diezelfde wielerwereld al zo heel lang moeiteloos mee kan omgaan.

Name-dropping en name-fishing

Toch is de afhandeling van dit doping-gevalletje opmerkelijk. Het zal via de sociale kanalen wel aangegrepen worden om met 'name-dropping' of 'name-fishing' te beginnen, maar dat is op deze plaats niet nodig. Ik kan heel best verder leven zonder de naam van de betrokken renner in de persberichten gelezen te hebben of die naam zelf hier op te tikken. Enige vorm van vampierdom is mij vreemd.

Ik heb me even verbaasd over de standpuntinname van de toenmalige bovenbaas, een erudiete man die inderdaad 'anders' dacht en dus ook 'anders' handelde dan zijn voorgangers en (waarschijnlijk) zijn opvolgers. Met terugwerkende kracht kan ik zijn actie begrijpen en daarmee kan ik ook een streep zetten onder dit gevalletje en het schelden en beschuldigen met naam en toenaam aan anderen overlaten.

Buiten de lijntjes kleuren

Van een andere orde was het bericht van Major League Baseball dat de tweede honkman van de New York Mets, Robinson Cano, voor 162 wedstrijden geschorst is omdat bij hem sporen van een verboden middel (een steroïd: Stanazolol) werden aangetroffen. De schorsing is voor het volledige seizoen 2021 en gaat samen met het inhouden van ’s mans salaris voor dat jaar, zo'n 24 miljoen dollar.

Tot zover de manier waarop men dit soort zaken in de USA afhandelt. Met feitelijkheden en zonder al te veel woorden. En zonder toevoegingen over het eventueel verborgen houden omdat de bewuste sportman in zwaar privé-weer verkeert, waarbij ik zeker niet de actie van de heer Kloosterhuis te schande wil zetten. In tegendeel.

Het is bij tijden weleens goed, ook voor bestuurders, een hyper-sociale daad te vertonen. Ook hier: omdat het de tweede maal in 3 jaar is dat Cano (een topspeler in de herfst van zijn loopbaan) gepakt wordt, kan je alleen maar zeggen: ezel. Dus: ezel! Twee maal aan dezelfde steen… Ook in die sport gaat men gewoon door met de boel belazeren, nadat het er even op leek dat er een zekere vorm van 'verbetering' bij de spelers te 'bewonderen' was. Maar neen. Zolang er aan topsport gedaan wordt, in welke cultuur dan ook, bij welke sport dan ook, waarbij grote geldbedragen rondgaan, zullen er domme spelers zijn die toch buiten de lijntjes willen kleuren. En ook: die durven te kleuren.

Verlies

Om te besluiten met ons voetbal, waarmee ik begon. De KNVB lijdt door de coronacrisis bijna zeven miljoen verlies in dit jaar en dat lijkt heel wat, maar is echt een schijntje. Met dank dus aan de penningmeester van de Staat der Nederlanden. Eergisteren liet de MLB-organisatie in de USA weten in 2020, ja, door COVID-19 dus, een verlies te lijden van… twee miljard dollar. Uhhh, pardon…Ja, twee miljard dollar.

De KNVB zal, als de zaken gaan zoals ze gaan en er binnen afzienbare tijd geen wedstrijden met publiek gespeeld kunnen worden, volgend boekjaar met serieus rode inkt moeten gaan werken. De MLB-organisatie heeft dat ook al aangekondigd. Daar verwacht men, bij een aanhoudende coronastorm die daar over het land raast, waardoor het spelen in 2021 ook verre van zeker is, volgend jaar een verlies van meer dan drie miljard te gaan lijden.

En zonder enige vorm van sensatie zeg ik u dat in 2021 er waar dan ook, hoe dan ook, een wielrenner 'gepakt' zal worden omdat hij zelf pakte. Net zoals er in de USA een honkballer flink op zijn vingers getikt zal worden omdat hij doorging met het consumeren van verboden vruchten. Hoe gek het hier ook staat: de mens speelt soms vals. Ook als dat verboden is, ook al weet dat mens dat hij of zij een rund is en dat er een schorsing op de loer ligt.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie