Op weg naar Olympia

Vrouwenvoetbal in Zweden even populair als mannenvoetbal

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrouwenvoetbal in Zweden even populair als mannenvoetbal

[KRO-NCRV] Verslaggever Roy komt aan in Zweden, een van de meest geëmancipeerde landen in Europa. En dat is ook terug te zien in het voetbal.

Na de Klarälven, ben ik richting het zuiden en langs het Vänernmeer, met een oppervlakte van 5655 km² het grootste meer van Zweden, aangekomen bij het voetbalstadion van Linköping.

Renée Slegers is een Oranjeleeuwin en ze voetbalt bij een van de Zweedse topclubs in de vrouwencompetitie, Linköping FC dus. Ze laat me het stadion zien waar de analyses van de wegstrijden worden gemaakt en tafeltje met koffie en fruit, daar ‘leven’ ze volgens Renée ‘op’.

Daarna mag ik mee naar de training, op een kunstgrasveldje naar het voetbalstadion. Het vrouwenvoetbal wordt in Zweden (bijna) net zo gewaardeerd als mannenvoetbal. Zweden kent veel professionele vrouwen, die leven van het voetbal. Wedstrijden worden prominent uitgezonden, goed bekeken en sponsors ondersteunen de sport. Dat is zeker anders dan in Nederland, waar het vrouwenvoetbal nog in het verdomhoekje zit, al wordt de sport ook in Nederland steeds beter gewaardeerd. Vrouwenvoetbal als symbool voor vrouwen emancipatie in Zweden zou je kunnen zeggen.

Ik sprak ook nog met de hippe professor Kjell Nordström. Het interview heb ik uiteindelijk niet voor de reportage gebruikt, maar volgens hem is de man-vrouw gelijkheid in Zweden een eeuwenoude traditie. Iedereen is hier van (gelijke) waarde voor de samenleving. En in de nabije toekomst zullen de vrouwen de dienst uit gaan maken in onze steden. Je ziet nu al dat 75% van onze studenten vrouw zijn en zij nemen de advocatenkantoren, ziekenhuizen en politieke partijen over. Nu al is het aantal vrouwen in topfuncties bedrijfsleven, politiek en sport in Zweden hoger dan elders in Europa.


Verslaggever Roy Heerkens met coach Pia Sundhage

De coach van het Zweedse nationale vrouwenvoetbalelftal is Pia Sundhage. Ze bereidt de Internationals uit buitenlandse competities voor op de Olympische spelen in Rio. Ze won eerder als coach van de Verenigde Staten al twee gouden medailles. En ze geldt als een feministe, die ook niet terugdeinst om de strijd met Zlatan (=heilig in Zweden) aan te gaan.

Dus het gaat nu goed met de gelijkheid in de Zweedse samenleving, maar zegt Pia meteen strijdbaar, “we zullen moeten blijven vechten”. Renée Slegers voetbalt verder en ik moet weer door. Wat ik vandaag ga eten? Ärtsoppa met pannkakor.?Zoals wij op woensdag gehaktdag hebben, kennen de Zweden een erwtensoep-met-pannenkoeken-donderdag.

Tot snel,
Roy

Roy Heerkens speelde ook zelf nog een potje voetbal met Oranjeleeuwin Renee Slegers en werd natuurlijk flink ingemaakt, hij maakte daar een filmpje van dat u kunt zien op de facebookpagina van De Ochtend.

Op weg naar Olympia
Acht weken lang tellen we op NPO Radio 1 af naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat doen we door langs verschillende Europese steden te reizen waar ooit de Spelen werden gehouden, in een estafette van verslaggevers. Deze week: van Londen naar Stockholm met Roy Heerkens.

Ster advertentie
Ster advertentie