Nederlander aan het hoofd van vijf Berlijnse musea
- Nieuws
- Nederlander aan het hoofd van vijf Berlijnse musea
Verslaggever Sander Bartling ontmoet de Nederlander Paul Spies, die momenteel directeur is van vijf Berlijnse musea. Hoe kreeg hij dat voor elkaar?
Noem mij een betere introductie van Berlijn dan slapen in een ‘Ostel’, een hotel dat volledig is ingericht als DDR-woonhuis, inclusief muffe gordijnen en oogtranende Oostblok-kleuren. Het Ostel is een populair oord voor de herbeleving van het communistische verleden in Oost-Berlijn, de Ostalgie.
Ik begrijp wel hoe je met enige weemoed naar het verleden kunt kijken, want het appartement doet denken aan dat van mijn opa en oma. Maar heimwee naar een dictatoriaal verleden? Het is vooral deprimerend wakker worden in zo’n hotel.
Herr Direktor
Paul Spies is de nieuwe Herr Direktor aus Holland van het nieuwe Humbold-forum, het 70 miljoen euro kostende nieuwe stadsmuseum van Berlijn. Een gewichtige taak, want hij beslist eigenlijk over de geschiedenis van de stad. Hij vertelt me dat er een ware richtingenstrijd bestaat onder de voormalig Oost-Duitse en de West-Duitse conservatoren van het museum.
Op de plek waar het Humbold-forum wordt gebouwd, stond sinds mensenheugenis al het Stadtschloss, het voormalig keizerlijk paleis en symbool van Pruisische dominantie en decadentie. Maar de geallieerden bombardeerden het plat in 1945, en na de machtsovername door de Sovjets bouwde kameraad Erich Honecker er in 1950 zijn Pallast der Republiek. Dit megalomane Oost-Duitse parlement werd hét symbool van de DDR.
Na de Wende werd er asbest geconstateerd en werd het, onder protest van Ossies én Wessie-liefhebbers, gesloopt. In het getouwtrek dat daarna rond het vacuüm van de geschiedenis ontstond, grepen de Wessies de macht: het oude Stadtschloss wordt momenteel herbouwd. De façade dan. Het interieur wordt modern ingericht, en Paul Spies mag er een tentoonstelling inrichten over, jawel, de geschiedenis van Berlijn.
Aan een Hollander dus de taak om dit proces in goede banen te leiden. Omdat de Duitsers er hun vingers niet meer aan willen branden.
Bekijk hier het filmpje dat Sander maakte in het ‘Ostel’
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Op weg naar Olympia
Acht weken lang tellen we op NPO Radio 1 af naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat doen we door langs verschillende Europese steden te reizen waar ooit de Spelen werden gehouden, in een estafette van verslaggevers. Deze week: van Berlijn naar München met Sander Bartling.