Op weg naar Olympia

Vluchteling in München: 'Toen ik hier kwam, applaudisseerden de mensen nog'

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Vluchteling in München: 'Toen ik hier kwam, applaudisseerden de mensen nog'

[KRO-NCRV] Verslaggever Sander Bartling is op zijn één na laatste dag in München, waar hij een bekend vluchtelingenkamp bezoekt.

Wie herinnert zich niet de treinen van de hoop die Duitsland binnenkwamen? Dat was vorig jaar september, onder luid applaus van de Münchenaren. Bondskanselier Angela Merkel had haar beroemde speech gehouden (“wir schaffen das”) en Duitsland ging, zoals altijd, hard aan het werk om de vluchtelingen te helpen. Een jaar later komen er geen vluchtelingen meer aan, maar problemen zijn er nog wel.

In het vluchtelingenkamp aan de Franz-Mader-Straße in München is vanavond het jaarlijkse zomerfeest. Maar ik ben hier eigenlijk voor het gezicht van het vluchtelingenwerk, predikante Dagmar Knecht.

“Er waren ongelooflijk veel vluchtelingen afgelopen jaar. De regering kon het niet meer aan”, zegt Knecht, “maar er was ook een enorme hulpbereidheid onder de mensen. Toen de vluchtelingenstroom ophield, hadden we ineens vrijwilligers over. Eén vluchtelingenkamp werd gesloten. De plannen voor het kamp dat naast het onze gebouwd zou worden, zijn bevroren. Het is natuurlijk moeilijk te plannen als je niet weet wanneer er weer vluchtelingen komen, maar dit kamp is 25 jaar oud en hoognodig aan vervanging toe.”

“Toen ik met de trein hier kwam, applaudisseerden de mensen nog. Nu niet meer”, zegt een 23-jarige Syriër in gebroken Duits. Hij heeft nog een broer en acht zussen in Syrië. Die kunnen niet komen omdat de grens met Turkije gesloten is. “De situatie in Syrië is momenteel nog slechter dan voorheen”, zegt hij. “En hier trouwens ook. Ik heb nog steeds geen verblijfsvergunning.”

Ik spreek een Duitse vrouw die erbij was toen ‘de treinen van hoop’ aankwamen. Ze heeft zware kritiek op de Beierse regering. Ze zegt dat ze niet mee mocht helpen met de hulpverlening omdat ze niet als hulpverlener geregistreerd was. “En de regering heeft het aantal immigranten schromelijk overdreven en een vluchtelingenstop afgekondigd zodat ze er minder hoeven op te nemen.”

Predikant Dagmar Knecht ziet het allemaal wat zonniger in, zij echoot de woorden van Merkel: “Wir schaffen das!”

Op weg naar Olympia
Acht weken lang tellen we op NPO Radio 1 af naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat doen we door langs verschillende Europese steden te reizen waar ooit de Spelen werden gehouden, in een estafette van verslaggevers. Deze week: van Berlijn naar München met Sander Bartling.

Ster advertentie
Ster advertentie