Vergeet voetbal, boksen is het helemaal!
- Nieuws
- Vergeet voetbal, boksen is het helemaal!
[KRO-NCRV] In het Engelse Nottingham is 'Bare Knuckle Boxing' een ware hit: geen handschoenen, gewoon huid op huid. En het is ook nog eens minder gevaarlijk. Verslaggever Maarten zocht uit waarom.
Onlangs maakte ik een reportage over een vechtsportevenement in Nederland. Ik sprak toen via skype met een Brit die zogenaamde ‘Bare Knuckle Boxing-evenementen’ organiseert. Dat is dus boksen met de blote vuist. Hij vertelde over een aanstaand kampioensgevecht en nodigde me uit langs te komen. Aldus geschiedde.
In Nottingham, in een tent naast een sjiek hotel is een boksring opgesteld. De eerste twee bezoekers die ik vraag waarom ze gekomen zijn laten weinig aan duidelijkheid te wensen over: Blood. Bloed. Ik ben uiteraard heel benieuwd wat voor een avond het gaat worden.
Het titelgevecht gaat tussen Andrew Price en Chris Weeldon. Andrew spreek ik voor de wedstrijd. Hij vertelt dat hij enkele maanden geleden zijn eerste wedstrijd vocht op een grasveld tussen de hooibalen. Het geeft aan waar de sport vandaan komt. Als de wedstrijd begint klinken, de stoten alsof je in je handen klapt: huid op huid.
Natuurlijk is er gedurende de avond een enkele bloedneus, een sneetjes in de huid en blauwe plekken, heel veel blauwe plekken. Maar dat bloed waar de bezoekers op aan het wachten zijn, valt eigenlijk erg mee.
De ringarts die ook bokswedstrijden met handschoenen begeleidt, zegt dat Bare Knuckle Boxing eigenlijk veiliger is dan met handschoenen. De handschoen dempt de slag en verspreid de inpact waardoor je minder snel pijn hebt. Maar de hersenen worden bij elke klap door elkaar geschud en zo ontstaat er schade aan de hersenen. Als je iemand met je blote vuisten slaat doet dat snel pijn, maar dat is pijn aan het bot en de huid en eigenlijk oppervlakkig. Na een paar weken weer weggetrokken.
Bovendien kan je gemakkelijk je handen breken en dus worden de stoten zorgvuldiger uitgekozen in plaats van maar door te meppen. Er vallen minder knock-outs en de wedstrijden duren kort, vaak maar één of twee rondes. Dan heeft iemand zo veel pijn dat er opgegeven wordt. Hoe het in de ring afgelopen is met Andrew, moet je maar beluisteren in de reportage.
Overigens heeft Nottingham een mooie geschiedenis met dit soort gevechten, die al terug gaan tot honderden jaren geleden. Ik maakte daar ook een verslag over, maar omdat ik de sfeer van de wedstrijdavond niet wilde verbreken heb ik het uiteindelijk niet gebruikt. Daarom: een bonustrack! Veel plezier.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Op weg naar Olympia
Acht weken lang tellen we op NPO Radio 1 af naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat doen we door langs verschillende Europese steden te reizen waar ooit de Spelen werden gehouden, in een estafette van verslaggevers. Deze week: van Parijs naar Londen met Maarten Bleumers.