'In café Varadinek werken allemaal voormalig drugsdealers in de keuken'
- Nieuws
- 'In café Varadinek werken allemaal voormalig drugsdealers in de keuken'
Verslaggever Sander is nog in Berlijn, waar hij een bijzondere jongedame ontmoet. Luister hier de reportage.
De dealers van het Görlitzer Park kijken onderzoekend om zich heen, altijd op hun hoede. Zodra ik in de buurt kom, bieden ze me drugs aan: “Marihuana, coke, XTC, I have everything”, fluistert een Afrikaan zo enthousiast dat hij waarschijnlijk denkt dat hij het allemaal aan me kan verkopen. Het tafereeltje is eerder meelijwekkend dan beangstigend.
Vijftig meter verderop bestiert de Berlijnse Annika Varadinek haar café. In de keuken staan Afrikanen, allemaal voormalig drugsdealers. Varadinek heeft ze van de straat gehaald. “Ik liep altijd met mijn moeder door het park om de honden uit te laten, en op een dag raakten we aan de praat met de dealers. Het bleek dat ze helemaal geen drugs wilden dealen, maar niet anders konden omdat ze hier illegaal zijn.”
Duitse lessen
Annika besloot een zieke Afrikaan onderdak te geven, en al spoedig volgden er meer. Een jaar later werken er acht Afrikanen in de keuken van café Varadinek, in een appartement dat ze huurde heeft ze tien vluchtelingen ondergebracht, en samen met haar moeder organiseert ze Duitse taallessen. Financieel komt ze maar net uit. “We hebben een stichting opgezet waar wat geld binnenkomt en we hebben natuurlijk inkomsten uit het café. We redden het net.”
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Het is allemaal een druppel op een gloeiende plaat, erkent ze. Maar: “Niets doen is geen optie. Het is weer heel onrustig in een aantal Afrikaanse landen, en ik zie dat er elke dag meer vluchtelingen aankomen. De meesten komen via Italië of Griekenland Europa binnen en zouden volgens het Dublin-verdrag daar moeten blijven en werken. Maar er is daar geen werk, dus komen ze hier. En worden ze gearresteerd door de politie. Keer op keer. Uitzichtloos dus.”
Maar ze houden de moed erin. De meesten hopen op een vaste betrekking als kok in een restaurant in de buurt. Annika: “De buurt is solidair, de meeste restauranteigenaren staan welwillend tegenover het idee een illegaal in de keuken te nemen. Leuk he?”
Op weg naar Olympia
Acht weken lang tellen we op NPO Radio 1 af naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat doen we door langs verschillende Europese steden te reizen waar ooit de Spelen werden gehouden, in een estafette van verslaggevers. Deze week: van Berlijn naar München met Sander Bartling.