Leven als god (en bakker) in Frankrijk
- Nieuws
- Leven als god (en bakker) in Frankrijk
Verslaggever Maarten arriveert in Frankrijk. Daar treft hij Erik Klaassen die 30 jaar geleden Nederland verliet om te leven als god, en bakker, in Frankrijk.
Ik ben langs de kust vanaf Calais zuidwaarts gereden en beland in Saint-Aubin-sur-Algot, in de pays D’Auge. Dat betekent zoveel als het land van de troggen, omdat de vorm van de dalen daaraan doet denken.
Ondanks die naam is het prachtig en mede daarom heeft Erik Klaassen er dertig jaar geleden in de remmen geknepen en is hij een biologische bakkerij begonnen. Met een honderd jaar oude houtoven.
In Frankrijk neemt de vraag naar biologische producten toe, want de gekke koeienziekte, een hoge concentratie pesticiden, het doet de mensen beseffen dat het anders kan. Maar de industrie blijft achter. Erik strijdt met een biologisch stokbrood in de hand tegen de grote supermarkten en de elektrische ovens.
“Daar word ik een beetje bang van”, vertrouwt hij me toe. “Liever een houtoven en wat mensen aan werk helpen dan kille efficiëntie.” Doet me toch een beetje denken aan de wereld die beheerst wordt door de grote bedrijven. De hele wereld? Nee, één Nederlandse bakker in Frankrijk biedt moedig weerstand.
Als ik verder rij kom ik langs de Mont Saint-Michel. Vanaf dit kloostereiland start zaterdag de Tour de France.
Ik heb vast de eerste meters getest, het filmpje daarvan is op onze Facebookpagina te vinden. Ik ga verder, nog 38 dagen tot Olympia.
Op weg naar Olympia
Acht weken lang tellen we op NPO Radio 1 af naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat doen we door langs verschillende Europese steden te reizen waar ooit de Spelen werden gehouden, in een estafette van verslaggevers. Deze week: van Parijs naar Londen met Maarten Bleumers.