Onderzoek
NOSNTR

Hoe voorkomen we een nieuw penaltytrauma?

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe voorkomen we een nieuw penaltytrauma?

Het is voor veel voetbalfans een trauma: de uitschakeling op het EK in 2000 na het missen van twee strafschoppen. Hoe kun je er als voetballer voor zorgen dat je op het moment suprême wél met de druk om kan gaan? UT-student Max Slutter deed er onderzoek naar.

"Als je soms thuis op de bank zit dan zie je dat sommige spelers zo'n geweldige trap hebben dan ze een bal over 60 meter kunnen spelen, maar vanaf 11 meter lukt het opeens niet", zei Slutter in Nieuws en Co. Hij schreef zijn afstudeerscriptie aan de Universiteit van Twente over wat er gebeurt in het brein van een penaltynemer.

Video niet beschikbaar

Om daar achter te komen ging Stutter het brein meten van voetballers, terwijl ze een penalty namen. "Ze hadden een soort muts met heel veel sensoren op, die het zuurstof in het brein meten. Hoe meer zuurstof, hoe hoger de activiteit. Zo weet je welke delen van het brein meer geactiveerd waren."

Er is volgens Slutter een verschil tussen spelers die de bal in het netje schoten en spelers die faalden vanaf 11 meter. "Wat we zagen is dat spelers die presteerden onder druk, activeerden een gebied voor beweging. En de spelers die faalden, activeerden het voorste deel van hun brein. Dat heeft te maken met lange termijn denken. Het idee daarachter is dat ze misschien denken aan de gevolgen van scoren of missen."

Gedachten die spelers bij een EK of WK kunnen krijgen zijn: "Wat als ik mis: dan wordt misschien het hele land boos op mij."

Verschillende soorten druk

Stutter deed de metingen bij spelers van een voetbalclub in Twente, die totaal niet in de buurt komen bij de druk van een EK voetbal. "Maar toch zeiden spelers dat ze zich onder druk gezet voelden, ondanks dat het niet in de buurt kwam van een EK."

"We deden van alles om ze onder druk te zetten. Sommige spelers werden daar zenuwachtig van, gingen twijfelen en misten vervolgens. En andere spelers schoten de bal stoïcijns erin."

Penaltytrauma voorkomen

De vraag is natuurlijk of dit te trainen valt, zodat een nieuw penaltytrauma ons bespaart blijft. "Dat weten we niet, maar ik het vermoeden van wel", zegt Slutter. "Ik heb wel idee dat als je vaak in zo'n situatie komt, dat ze een soort van houvast hebt en dat je op gewoonten kan terugvallen."

Max Slutter schreef zijn afstudeerscriptie over penaltyschieten

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie