Onderzoek
KRO-NCRV

Pointer Regio: het Gelderse stikstofdebat

foto: Pointerfoto: Pointer
  1. Nieuwschevron right
  2. Pointer Regio: het Gelderse stikstofdebat

We sluiten de Pointer Pop-up in Ede af met een live debat vanuit Lunteren. In het stikstofdebat zijn alle ogen zijn gericht op de Gelderse Vallei. Dit gebied in de provincie Gelderland heeft veel landbouw en veeteelt en is omringt met beschermde natura-2000 gebieden. Er zijn oplossingen, maar worden die door de politiek ook ondersteund? We gaan in debat over luchtkwaliteit en gezondheid, boeren die stoppen en boeren die uitbreiden en mogelijke oplossingen om uit de stikstofcrisis te komen.

Video niet beschikbaar

De luchtkwaliteit

Stikstof is niet alleen schadelijk voor de natuur, maar ook voor de bewoners in de regio. De Gelderse Vallei is één van de regio’s met de slechtste luchtkwaliteit van Nederland. Fijnstofemissies van de landbouw hebben daar een groot aandeel in.

Vooral mensen met een luchtwegaandoening, COPD hebben hier veel last van. De GGD berekende vorig jaar dat niemand in Gelderland in de schone lucht woont. Hierdoor leven inwoners van Gelderland gemiddeld 11 maanden korter, want een slechte luchtkwaliteit kan leiden tot hart- en vaatziekten en longaandoeningen.

Rik Loeters van de BBB gaat in debat met Stan Hellegers van D66. Hoogleraar One Health en Milieu-epidemiologie Lidwien Smit zal het onderzoek toelichten dat ze deed naar luchtvervuiling en gezondheid.

Boeren en de latente ruimte

De afgelopen jaren zijn verschillende boerenbedrijven in Gelderland gestopt, maar de veestapel slinkt amper. Een van de redenen is dat bedrijven die latente stikstofruimte in hun natuurvergunning hebben, deze nog aan het verzilveren zijn. Dat doen ze door een extra stal te bouwen of de veestapel uit te breiden. De gemeente Ede heeft de afgelopen vijf jaar aan ruim vijftig boeren een omgevingsvergunning verleend. Dat lijkt haaks te staan op het beleid om de veestapel te verkleinen.
Een debat tussen Peter Drenth (CDA) en Lester van der Pluijm (PvdD). Universitair docent Raoul Beunen schuift aan om een en ander te duiden.

De oplossingen

Melkveebedrijven en de pluimveesector in de regio nemen al stappen om de stikstofdepositie te verminderen. De overheid wil de veestapel reduceren door boeren uit te kopen, maar is er ook een alternatief? Onderzoekers van de WUR hebben een scenariostudie gepubliceerd waarin een aantal maatregelen staat benoemd waarmee de sector aan de slag kan. Wat is ervoor nodig om de boeren over de streep te trekken om meer circulair en duurzaam te gaan werken?

Een debat tussen Peter Drenth (CDA) en Lester van der Pluijm (PvdD). De wetenschappelijke kant van het stikstof problematiek en de mogelijke oplossingen worden geduid door Gerard Migchels, coördinator Groen ondernemen met veehouderij van de WUR.

Pop-up Ede
Met dit debat sluiten we onze pop-up periode in Ede af. Een maand lang spraken we met bewoners uit Gelderland. Op basis van de kwesties die de bezoekers van de pop-up inbrachten hebben we vier radio-uitzendingen gemaakt voor NPO Radio 1. Luister de uitzendingen terug op onze Pointer pop-up pagina.

De afsluitende uitzending is op zondag 12 maart vanuit Lunteren, bij de boer op zolder om 19:00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie