Onderzoek
NOSNTR

Afweerremmer geeft ernstig zieke coronapatiënten betere kansen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Afweerremmer geeft ernstig zieke coronapatiënten betere kansen

Ernstig zieke corona-patiënten die behandeld worden met de afweerremmer tocilizumab hebben bijna twee keer zoveel kans op een beter verloop van hun ziekte als patiënten die het middel niet krijgen. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek waarbij het UMC Utrecht een grote rol speelt.

Video niet beschikbaar

"Met beter bedoelen we: minder sterfte, een korter verblijf op de Intensive Care en een kortere afhankelijkheid van beademing en hart-long-ondersteuningen," legt hoofd medische microbiologie aan het UMC Utrecht Marc Bonten uit in Nieuws en Co. Hij is een van de hoofdonderzoekers.

Het onderzoek is nog niet door vakgenoten beoordeeld en gepubliceerd. "Maar het is een bekend middel, waar we ook de bijwerkingen van weten. Het is beschikbaar, dus kan meteen ingezet worden voor de ziekste patiënten. Vanwege het belang van het bestrijden van de pandemie hebben we daarom besloten om de resultaten nu al te delen."

Waarom een afweerremmer?

Bij patiënten die ernstig ziek worden van covid-19 wordt het afweersysteem vaak té actief. Het geeft een overreactie, waardoor in het hele lichaam ernstige infecties ontstaan. De afweerremmer onderdrukt die reactie. In dit geval gaat het om een afweerremmer die normaal wordt ingezet bij reuma.

Het is het tweede middel waarvan de werkzaamheid tegen covid-19 nu bewezen is. Eerder werd vastgesteld dat de ontstekingsremmer dexamethason, een corticosteroïde, het beloop van covid-19 bij ernstig zieke patiënten flink verbetert.

De onderzoekers gaan nu verder met de nadere analyse en het concreter maken van de winst die er met het geven van tocilizumab aan ernstig zieke covid-patiënten behaald kan worden. Ook gaan ze deze afweerremmer - tocilizumab - vergelijken met andere afweerremmers. De data zijn al verzameld, naar verwachting komen de resultaten van dit deel van de studie op korte termijn.

Nog niet concreter

Hoeveel korter mensen die het middel krijgen op de IC liggen, is nog niet duidelijk. "Daar is dit onderzoek nog te vroeg voor," zegt Bonten. "In de ziekenhuizen verzamelen wij de data. Die gaan vervolgens naar een onafhankelijke groep statistici die ermee aan het rekenen slaan."

Die berekeningen voert de onafhankelijke Data and Safety Monitoring Board uit. "Die hebben ons dinsdag gemeld dat het met een statistische waarschijnlijkheid van 99,8 procent zeker is dat tocilizumab voor betere uitkomsten zorgt bij deze patiënten."

Marc Bonten over afweerremmer

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie