Argos: 8 van de 10 kamers op Kamernet zijn (veel) te duur
- Nieuws
- Argos: 8 van de 10 kamers op Kamernet zijn (veel) te duur
Verhuurders vragen voor acht van de tien kamers op Kamernet een prijs boven de wettelijke huurprijs. Dat blijkt uit dataonderzoek van Argos naar advertenties op de website, de grootste kameraanbieder van Nederland.
De extra huur die huurders moeten betalen is gemiddeld 146 euro per maand. In Amsterdam is dit zelfs bijna 310 euro te veel: meer dan het dubbele van wat de prijs zou moeten zijn.
Argos verzamelde in september en de eerste week van oktober alle kameradvertenties van Kamernet. Op basis van de kenmerken van de kamer, zoals de oppervlakte, de gedeelde woonruimte en het aantal huisgenoten is voor ruim 1.200 kamers de wettelijke prijs volgens het puntenstelsel berekend. Deze prijs is vergeleken met de vraagprijs.
De wettelijk toegestane maximumhuur voor kamers wordt bepaald door het puntenstelsel voor onzelfstandige woningen. Het puntenstelsel schrijft een prijs voor aan huurders en verhuurders en moet op deze manier de vaak kwetsbare kamerhuurders beschermen.
In grote steden zijn de excessen het grootst. In Amsterdam en Utrecht zijn er nauwelijks kamers te vinden die geprijsd zijn volgens het puntenstelsel. In beide steden is 95 procent van de kamers te duur. In Den Haag is dat 88 procent, in Rotterdam 86 procent en in Groningen ook 86 procent.
Het gaat om forse overschrijdingen. In Amsterdam vragen verhuurders gemiddeld 307 euro te veel per maand, in Haarlem 218 euro en in Eindhoven 119 euro.
De gemiddelde prijs in Nederland van een kamer op Kamernet zou volgens het puntenstelsel 363 euro moeten zijn, terwijl de gemiddelde prijs in de advertenties 512 euro is.
Van de grotere steden voldoet alleen Enschede redelijk aan het puntenstelsel: een op de drie kamers is te duur en de gemiddelde vraagprijs voor een kamer in Enschede is zelfs 45 euro goedkoper dan het puntenstelsel voorschrijft.
‘Symptoom’
In een reactie aan Argos zegt Kamernet niet te kunnen beoordelen of aangeboden woningen onder het puntenstelsel vallen. Als ‘markplaats’ heeft het die rol ook niet, aldus de website. Als kamers te duur worden aangeboden dan is dat volgens Kamernet ‘een symptoom van een disfunctionerende markt en een onbalans op de huurmarkt tussen beleid en werkelijkheid’.
Prikkel
De Woonbond, de belangenbehartiger van huurders, vindt dat het Argos-onderzoek bevestigt dat te hoge huurprijzen schering en inslag zijn. ‘Dit toont aan dat de huidige werking de huidige werking van het puntenstelsel onvoldoende afschrikwekkend is voor verhuurders. Er zit nu een prikkel in dat je als verhuurder altijd kunt proberen een te hoge prijs voor een kamer te vragen. In het ergste geval stapt een huurder naar de Huurcommissie, en moet je de huur toch verlagen. Je kunt het altijd proberen.’ De woonbond pleit er daarom voor om te hoge huurprijzen te bestraffen, door er een economisch delict van te maken.
Lees het hele verhaal op www.argosonderzoekt.nl
Samen met platform Investico nam Argos de afgelopen weken de huurbescherming onder de loep. Zaterdag 23 oktober om 14:00 staat de uitzending volledig in het teken de onderzoeksresultaten. Daarin onder meer aandacht voor het puntenstelsel en de ernstige achterstanden bij de Huurcommissie.
Meer journalistiek speurwerk?
Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de HUMAN en VPRO. Je hoort Argos om de week op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en LinkedIn.