Nieuw dieptepunt in puppyhandel: 'Koop niet zomaar een hondje via internet'
- Nieuws
- Nieuw dieptepunt in puppyhandel: 'Koop niet zomaar een hondje via internet'
In april werd er een inval gedaan bij een hondenhandelaar in Hapert, gemeente Bladel. De Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de gemeente Bladel, de politie en de Dierenbescherming namen 89 hondjes in beslag die uit Hongarije kwamen. Ze waren er slecht aan toe.
Marktplaats
De hondjes werden na de inval twee maanden door een speciale organisatie opgevangen en verzorgd. In juni vervielen de beslaggronden om de dieren nog langer in bewaring te houden en werden ze teruggebracht naar de handelaar. Er was een belangrijke voorwaarde: dat hij ze niet zou verkopen.
Vorige week bleek dat er tóch een hondje via Marktplaats verkocht was. Het was een mooie kleine rottweiler, maar eenmaal thuis bij de nieuwe eigenaren bleek de pup extreem angstig te zijn. Een hondenexpert onderzocht het hondje en schrok ervan.
De kans is groot is dat de kleine rottweiler uiteindelijk een hond wordt waar niemand mee kan leven en die gevaarlijk is voor zijn omgeving. Omroep Brabant volgt de illegale puppyhandel op de voet en maakte over deze pup een reportage.
Aanpakken!
PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken is verontwaardigd dat de hondjes teruggebracht zijn naar de malafide handelaar. Hij liet op NPO Radio 1 weten dat hij de staatssecretaris van Economische Zaken, Martijn van Dam en het ministerie van Veiligheid en Justitie zal vragen om de opsporing en handhaving te intensiveren.
Dierenarts en onderzoeker Paul Overgaauw vindt dat de capaciteit van handhaving en opsporing onvoldoende is en dat de samenwerking tussen de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Dierenbescherming en de politie beter kan. Overgaauw zegt ook dat dierenartsen niet meer te motiveren zijn om melding te doen bij de NVWA van misstanden in de hondenhandel, omdat ze geen idee hebben wat er met met hun meldingen gedaan wordt.
Daarom waarschuwt Overgaauw: koop nooit zomaar een hondje dat op internet wordt aangeboden.
In Nederland zijn 1,5 miljoen honden. Die worden ongeveer 10 jaar oud dus per jaar komen er 150.000 nieuwe hondjes bij. Een rashond kost rond de 1000 euro bij een erkende fokker. Dan weet je zeker dat het hondje oud genoeg is om zonder zijn moeder te kunnen, heeft het een chip en alle inentingen gehad.
De helft van alle nieuwe hondjes wordt in Nederland gefokt. De andere helft komt uit het buitenland. En in met name Oost-Europese landen nemen ze het niet zo nauw met jonge dieren. Ze gaan te jong (voordat ze 8 weken oud zijn) van hun moeder weg, worden niet ingeënt en met een heleboel tegelijk in een hok de grens over gebracht.
Ze zijn niet gesocialiseerd, vaak ondervoed en angstig. In Nederland worden ze voor weinig geld via internet aangeboden. Nieuwe eigenaren kunnen problemen verwachten bij de opvoeding en hoge dierenartskosten tegemoet zien.