Marcel Levi: 'Nederland kan stap voor stap uit lockdown'
- Nieuws
- Marcel Levi: 'Nederland kan stap voor stap uit lockdown'
Nederland is op dit moment het "voorzichtigste jongetje van de klas" met een lockdown. In andere landen is het beleid veel losser, en daar loopt het niet uit de hand qua IC-opnames. Daarom zou het kabinet er goed aan doen om stapje voor stapje de lockdown weer op te heffen. Dat zegt hoogleraar geneeskunde Marcel Levi in Dit is de Dag.
Marcel Levi, Xander Koolman en Anna Praet in Dit is de Dag
Video niet beschikbaar
In ons land werd gisteren dan wel een recordaantal coronameldingen gedaan, maar deze mensen komen bijna niet op de IC terecht. Ook in andere Europese landen, zoals Groot-Brittannië lijkt dit het geval. "We moeten goed opletten wat er gebeurt in het buitenland", vindt Levi.
Je moet wel voorzichtig zijn, vindt hij en niet van het ene op het andere moment de lockdown opheffen. "Ik vind het verstandig dat de scholen nu weer opengaan. Wacht even een weekje, kijk wat er gebeurt, maar als het goed gaat in de ziekenhuizen, kun je de rest ook wel gaan loslaten", aldus de voormalige ziekenhuisdirecteur.
Nieuwe bottlenecks
Gezondheidseconoom Xander Koolman waarschuwt wel voor 'nieuwe bottlenecks.' In bijvoorbeeld Groot-Brittannië zijn er dan wel relatief weinig IC-opnames, maar zitten zoveel mensen in quarantaine dat er op sommige plekken geen boodschappen kunnen worden bezorgd. In het noordwesten van Engeland is nóg bonter, vertelt Koolman: "Daar worden mensen met een hartaanval gevraagd zelf een lift te regelen naar het ziekenhuis, omdat ambulancemedewerkers in quarantaine zitten…"
Koolman is daarom niet per se voor het opheffen van de lockdown. Het argument daarvoor is dat het de economie kan redden. Het laten rondgaan van het virus is namelijk net zo goed schadelijk voor de economie, stelt Koolman. "Als één op de tien medewerkers ziek is en je bepaalde essentiële processen niet gaande kunt houden, is er ook schade aan de economie", stelt hij.
Levi denkt dat het ziek worden van ziekenhuispersoneel het grootste gevaar is. "Als één op de vier medewerkers ziek is, dan hou je geen ziekenhuis op de been", zegt hij. Dit hou je echter niet tegen met een lockdown, vreest hij.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.