'Hittegolven en luchtvervuiling eisen al levens'
- Nieuws
- 'Hittegolven en luchtvervuiling eisen al levens'
Meer dan 200 medische tijdschriften wereldwijd plaatsen een oproep aan wereldleiders om meer en snellere maatregelen te nemen tegen klimaatverandering. Volgens de ondertekenaars heeft klimaatverandering ernstige gevolgen voor de volksgezondheid. Hoofdredacteur Marcel Olde Rikkert van Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde licht toe in het NOS Radio 1 Journaal.
Luister hier naar het gesprek tussen presentator Simone Weimans en hoofdredacteur Marcel Olde Rikkert
De oproep is onder meer geplaatst in gerenommeerde tijdschriften als The BMJ en The Lancet. Ook het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) doet mee. Hoofdredacteur Marcel Olde Rikkert is een van de opstellers van de brief.
Klimaatverandering is het grootste gevaar voor de volksgezondheid, staat in de brief. De wereld kan daarom niet wachten op het eind van de coronapandemie voordat de gezondheidsproblemen worden aangepakt die de opwarming van de aarde veroorzaken.
Huidkanker en tropische infecties
In de afgelopen twintig jaar is de sterfte onder 65-plussers door hitte met 50 procent gestegen. De opwarming van de aarde leidt ook tot meer uitdrogingsverschijnselen, nierproblemen, huidkanker, tropische infecties, allergieën en een reeks andere aandoening, schrijven de wetenschappers. Arme gemeenschappen, etnische minderheden, ouderen en kinderen worden het zwaarst getroffen.
Hoewel veel landen hebben beloofd de uitstoot te verminderen, is dat volgens de auteurs niet genoeg: "Zorgelijk is dat sommige machtige leden van de mondiale gemeenschap een temperatuurstijging van meer dan 1,5 graad Celsius als onvermijdelijk en zelfs acceptabel beginnen te zien. Huidige strategieën om de netto-uitstoot in 2050 terug te brengen naar nul gaan er ook van uit dat we geweldige technieken ontwikkelen om broeikasgassen uit de atmosfeer te verwijderen."
Daarom denken de auteurs dat de aarde afstevent op minstens 2 graden opwarming. "Dat is een catastrofale uitkomst voor de gezondheid en voor de stabiliteit van het milieu."
Klimaattop
Overheden hebben de coronacrisis aangepakt met 'ongeziene investeringen'. Een zelfde aanpak is nodig in de klimaatcrisis, vinden de opstellers. Vooral rijke landen moeten meer doen, door te investeren in het "herontwerp van transportsystemen, steden, productie en distributie van voedsel, financiële markten, gezondheidszorg en nog veel meer."
Dat de brief nu gepubliceerd wordt, heeft te maken met enkele klimaattoppen die op het programma staan. De Algemene Vergadering van de VN start eind september, in oktober is een top over biodiversiteit in China, en in november staat een klimaattop in Schotland gepland.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.