Minderen met slechte suikers? Zo doe je dat
- Nieuws
- Minderen met slechte suikers? Zo doe je dat
Volwassenen krijgen ruim zestig procent te veel toegevoegde suikers binnen. Met als gevolg kans op overgewicht en een verhoogd risico op diabetes type 2. Dat zegt het Diabetes Fonds. Daarom starten zij 7 juni met de vierde editie van De Nationale Suiker Challenge. "Als je pakjes, zakjes en blikjes vermijdt, eet je vrijwel zonder toegevoegde suikers", zegt diëtist Kim Brouwers van het Diabetes Fonds in Blok&Toine.
Video niet beschikbaar
"Vijftig procent van de volwassenen in Nederland heeft overgewicht", legt Brouwers uit. "Overgewicht is een grote veroorzaker van Diabetes type 2. Toegevoegde suiker hebben een grote bijdrage hierin."
Door de coronacrisis zijn Nederlanders nog meer gaan snoepen. Dat blijkt uit cijfers van ABN AMRO. Zo gaven wij bijvoorbeeld zeven procent meer uit aan chocola en groeide de omzet van drop en suikerwaren met zes procent. Met als gevolg dat het aantal mensen met overgewicht met nog eens ruim 27 procent is toegenomen.
Misvattingen over suikers
Toegevoegde suikers zijn de suikers die fabrikanten of wijzelf toevoegen aan een product. Denk bijvoorbeeld aan honing in je thee of suiker in de yoghurt.
Er bestaan nog altijd veel misvattingen over suiker. "Veel mensen denken dat natuurlijke suikers, zoals honing of agavesiroop gezonder zijn dan tafelsuiker. Dat is helaas niet zo. Ons lichaam ziet alle vormen van suiker als suiker en maakt geen onderscheid in de oorsprong", zegt Brouwers.
Een andere misvatting is dat suikers uit fruit gezonder zijn, maar ook die suikers blijven suiker. Brouwers adviseert om zeker fruit te blijven eten voor de vezels en de vitaminen, maar het wel bij twee tot drie stuk per dag te houden.
Snoepen uit verveling
Ben jij iemand die snoept uit verveling of onzekerheid? Brouwers: "Het is goed om te herkennen wat de reden is waarom je eet of zin hebt om te snoepen. Kijk wat je lichaam echt nodig heeft. Ga je eten uit verveling of een negatieve emotie? Zoek dan andere afleiding of zorg voor een gezond alternatief."
Met sociale momenten is het vaak moeilijk om de verleiding van al het lekkers te weerstaan. "Wees voorbereid", adviseert Brouwers. "Ga niet met een lege maag, want dan is het nog moeilijker om verleidingen te weerstaan. Wees ook niet te streng voor jezelf. Ga je toch voor een lekkere snack? Doe dat dan bewust."
Supermarkten moeten hun verantwoordelijkheid nemen
Supermarkten zouden gezond eten veel meer moeten stimuleren volgens Brouwers. "Wij willen dat het nieuwe kabinet supermarkten via wetgeving aanzet om de supermarkten gezonder te maken, bijvoorbeeld door het invoeren van een suikertaks. De gezonde keuze moet veel makkelijker worden."
Wil je voor die tijd zelf alvast beginnen met het minderen van het eten van toegevoegde suikers? Begin bij de basis. Brouwers: "Eet zoveel mogelijk onbewerkt eten en zo min mogelijk uit pakjes en zakjes. Dan eet je vrijwel zonder toegevoegde suikers."