'De vaccin-twijfelaar is nog geen vaccin-weigeraar'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De vaccin-twijfelaar is nog geen vaccin-weigeraar'

Deze week was er veel hoopvol nieuws over werkende coronavaccins. Toch lijkt niet iedereen overtuigd van de werking van de vaccins. De vaccinatiebereidheid lijkt te zijn gedaald en inmiddels zou zestig procent van de bevolking zich zeker te willen laten vaccineren. De twijfel over vaccins onder jongeren is vooral het gevolg van slechte overheidscommunicatie, zegt journalist Wierd Duk in Dit is de Dag.

Video niet beschikbaar

'Twijfelaar is geen weigeraar'

Veel mensen vertrouwen de vaccins niet, omdat de vaccins snel zijn ontwikkeld. Journalist Wierd Duk vindt dit een zorgwekkende constatering. "In het algemeen is onder deze groep het wantrouwen de laatste maanden alleen maar toegenomen, omdat ze hebben waargenomen dat de instituties, zoals het RIVM, niet goed hebben gecommuniceerd over het coronabeleid."

Dit klinkt Julia van Weert, hoogleraar gedragscommunicatie, niet bekend in de oren. "Ik hoor het woord wantrouwen, maar uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de mensen twijfelaars zijn. Dat is iets anders dan weigeraars. Twijfelaars hebben niet per se wantrouwen in de vaccins. Het is heel erg normaal dat twijfelaars nog geen 'ja' zeggen tegen een vaccin, want ze behoefte hebben aan meer informatie. Omdat deze informatie nog niet beschikbaar is, is het heel logisch dat mensen nog de kat uit de boom willen kijken."

Jongeren

Toch ziet jongerenexpert Talitha Muusse ook links-progressieve jongeren die twijfelen of ze zich willen laten inenten. Ook zelf twijfelt ze of ze zich wil laten vaccineren. "Ik heb er moeite mee, maar ik kan me voorstellen dat er een moment komt dat ik uit solidariteit denk dat het noodzakelijk is om het voor algemeen belang te doen."

Duk vindt dat jongeren hierbij geen rekening houden met solidariteit. "Als al die jongeren zeggen 'ik doe niet mee' dan bereik je geen groepsimmuniteit. Ik denk dat onderschat wordt hoe moeilijk het wordt om twijfelaars over de streep te trekken. Maar wat ik vooral interessant vind, is dat je hier een jonge, hoogopgeleide vrouw hoort met dezelfde scepsis als de rechts-populistische mensen die ik spreek. Het gevolg van slechte overheidscommunicatie."

Communicatiebeleid

Duk heeft duidelijke ideeën over overheidscommunicatie: "Ik vind dat de publieke omroep een avondvullend programma zou moeten opzetten met gezaghebbende wetenschappers, zonder Rutte en De Jonge. Mensen die gezag hebben moeten ons gaan vertellen: dit is het vaccin, dit willen we ermee bereiken en dit zijn de gevaren ervan." Ook Muusse vindt dit een goed idee. "Mensen hebben behoefte aan onafhankelijke experts op televisie."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie