'Nederlandse wijnen kunnen tippen aan de bekende Franse wijnen'
- Nieuws
- 'Nederlandse wijnen kunnen tippen aan de bekende Franse wijnen'
Vaak zijn mensen sceptisch over de kwaliteit van Nederlandse wijnen. "En dat is onterecht", zegt wijnrecensent van NRC Handelsblad en Het Parool Harold Hamersma in Stax&Toine. Steeds meer Nederlanders ontdekken de Nederlandse wijnen. Zo schenkt de KLM in haar World Business Class Nederlandse wijnen.
Video niet beschikbaar
De Achterhoekse grond
In Nederland worden jaarlijks rond de 1,2 miljoen flessen wijn gemaakt. Dit is echter maar een klein deel van het totaal aantal flessen wijn dat in Nederland wordt gedronken, dat zijn er namelijk rond de 400 miljoen. Toch is het volgens Hamersma mogelijk om overal in Nederland druiven voor de wijnproductie te verbouwen. De Nederlandse wijnen hebben allemaal hun eigen kenmerkende smaak.
Zo heeft de Achterhoekse grond, die rijk is van leem en kalk, een 'goede invloed op de volheid van de wijn' aldus de Europese Commissie. Ook zouden de zonnige dagen en de relatief frisse nachten in Nederland een 'rijpere druif en frissere, fruitige wijn als eindresultaat geven.'
Het vierde jaar
Echter, veel wijnmakers kunnen in Nederland niet leven van de wijnhandel alleen. Dit komt omdat de percelen waar de druiven groeien vaak niet groter is dan één hectare. Daarnaast zijn de druiven in het vierde jaar pas bruikbaar voor de productie van wijn.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.