'Hoe staat het met het RIVM-onderzoek naar immuniteit bij kinderen?' Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur
- Nieuws
- 'Hoe staat het met het RIVM-onderzoek naar immuniteit bij kinderen?' Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur
In het coronaspreekuur op NPO Radio 1 worden al jouw vragen rondom het virus beantwoord. Bij Stax&Toine worden de kwesties vandaag besproken door onze vaste huisarts Wieger van de Kolk én door Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders. Dit is een selectie uit alle vragen.
Corona-spreekuur maandag 11 mei (deel 1)
Er wordt onderzoek gedaan naar de effecten van het bof-, mazelen- en rode hond-vaccin op corona. Maar wat als je die ziektes gehad hebt, maar niet het vaccin zelf? (Frits)
"Ja, er wordt inderdaad onderzoek gedaan naar het BMR-vaccin. De eiwitten die op de bof, mazelen en rode hond lijken namelijk een beetje op de eiwitten uit het coronavirus", legt huisarts Wieger van de Kolk uit.
"Als je het vaccin niet gehad hebt, en dat geldt voor de meeste 50-plussers, weten we niet of dat dezelfde bescherming biedt als het vaccin. Maar sowieso zal dit BMR-vaccin hoogstens zorgen voor een milder verloop van corona, en zelfs dat wordt nog onderzocht."
Mijn vader zit weken alleen, mag hij iemand anders bezoeken die ook alleen zit? (Jaap)
"Binnen een verpleeghuis is het meestal niet zo’n groot probleem", vertelt huisarts Wieger van de Kolk. "Je wilt vooral dat de mensen in zo’n instelling niet als groep van buiten besmet raken. Dus binnen die groep moet het kunnen. Maar mensen van buiten de instelling zijn voorlopig nog uit den boze."
Ik hoor verhalen over de R0-factor. Maar is dat een landelijk cijfer of regionaal? (Ron)
"De R-factor komt natuurlijk nu weer veel in het nieuws. Het is onderdeel van een ingewikkeld wiskundig model", legt huisarts Wieger van de Kolk uit. "Voor zover ik weet, geldt die factor voor heel Nederland. Hoe kleiner het gebied is, hoe beter je kunt zeggen hoe het virus zich verspreidt. Maar omdat Nederland zo dichtbevolkt is, is het niet gek om Nederland als één 'regio' te beschouwen."
Wat doen de scholen met de kinderen die noodgedwongen thuis moeten blijven, ondanks de heropening? (Jacques)
Petra van Haren, voorzitter van Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS), ziet de moeilijkheden: "De scholen zijn weer geopend, en de leraren die zelf gezond zijn, geven les in de klas. Dit betekent dat hun aandacht uitgaat naar de kinderen in de klas, en dan kan het moeilijk zijn om ook afstandsonderwijs te bieden voor leerlingen die thuiszitten."
Toch zijn er oplossingen: "Er zijn een aantal leraren die thuiszitten met klachten. Deze kunnen worden ingezet bij het afstandsonderwijs. Maar goed, het blijft een uitdaging, want deze twee vormen van onderwijs combineren is niet gemakkelijk."
Corona-spreekuur maandag 11 mei (deel 2)
Hoe staat het met het RIVM-onderzoek naar immuniteit bij kinderen? (Noortje)
"Een goede vraag", zegt huisarts Wieger van de Kolk. "Het werd natuurlijk met veel bombarie aangekondigd, ook als onderbouwing voor het heropenen van de basisscholen."
Van de Kolk benoemt de verschillende onderzoeken. "Er is onder meer gekeken naar de verspreiding van het virus binnen gezinnen. Dat onderzoek loopt nog. Daarnaast kijkt het NIVEL naar de registratie bij huisartsen van het aantal kinderen dat besmet is geweest. De trend in al die onderzoeken is wel: kinderen raken veel minder besmet, en worden minder ziek. Met name groepen van gelijke leeftijden besmetten elkaar, vooral de groep tussen 40 en 80 jaar. Het lijkt er ook op dat volwassenen kinderen niet zozeer besmetten."
Meer vragen?
Stel je vragen via de NPO Radio 1 app en hoor je antwoord van maandag tot en met donderdag tussen 15:30 en 16 uur terug in het coronaspreekuur van Stax&Toine.